گزارش سفرگو؛

رنج شهر جهانی از ساخت وسازهای بدون مجوز

رنج شهر جهانی از ساخت وسازهای بدون مجوز

سفرگو: ساخت و ساز بدون مجوز طی چند دهه گذشته در یزد به یک فرهنگ تبدیل گشته و شهروندان بجای گذراندن روال قانونی برای دریافت پروانه های ساختمانی، به فعالیت بدون مجوز رو آورده اند.



خبرگزاری مهر – گروه استان ها: روال ساخت و سازهای بدون مجوز در استان یزد خصوصاً شهر جهانی یزد به جایی رسید که استان یزد در زمره نخستین استانهای دارای بیشترین آمار تخلفات ساخت و ساز قرار گرفت و نگرانی هایی که قبل از این بارها مطرح شده بود، تقویت شد.
آمارهای مختلفی بین ۷۰ تا ۹۰ درصد بودن تخلف در ساختمان های شهر یزد مطرح بود که بخشی مربوط به آمار ساخت وسازهای بدون پروانه و بخشی نیز مربوط به ساختمان هایی است که پروانه می گیرند اما خلاف پروانه می سازند و به صورتی با تهیه دو نقشه، شهرداری ها را دور می زنند.
دست اندرکاران به این نتیجه رسیدند که باید با فرهنگ سازی و گفتمان اجتماعی باورهای نهادینه شده در بین مردم و حتی برخی کارکنان شهرداری و دیگر دوایر دولتی اصلاح گردد که این کار سخت و دشواری است.
شهرداری برای شروع نسبت به راه اندازی سامانه های گوناگون برای کاهش مراحل صدور پروانه ساخت و ساز و برقراری ارتباط با سایر دستگاه های دارای نقش در این عرصه بصورت الکترونیکی وارد عرصه شد.

در ادامه، امور اجراییات شهرداری که مأمور شناسایی تخلفات ساخت و ساز برای برخورد بود را تقویت کرد یعنی برای ایجاد انگیزه، کار را به بخش خصوصی واگذار کرد.
این طرح در وهله اول در منطقه ۴ شهرداری یزد اجرا شد و درحال تسری در سایر مناطق شهرداری است و همه اذعان دارند این گام، گامی مؤثر در کاهش تخلفات ساخت وساز بوده است.
گزارش مرکز آمار ایران درباره وضعیت ساخت و سازها
اما این روزها مرکز آمار ایران گزارشی را درباره وضعیت ساخت و ساز و تعداد پروانه های صادر شده در شهرداری های کشور اعلام نموده که نشان از کاهش صدور پروانه های ساختمانی دارد.
این آمار نشان میدهد که در تابستان امسال، هزار و ۶۰۹ پروانه ساختمانی توسط شهرداری تهران صادر شده که نسبت به فصل گذشته ۱۵ درصد افزایش و نسبت به فصل مشابه سال قبل ۱۱.۷ درصد کاهش داشته است، این تعداد پروانه حدود پنج درصد از کل پروانه های ساختمانی کشور را تشکیل می دهد.
بر اساس همین بررسی در تابستان امسال، ۳۲ هزار و ۱۳۶ پروانه ساختمانی توسط شهرداری های کشور صادرشده که نسبت به فصل گذشته حدود ۱۴.۹ درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل ۳۹.۴ درصد کاهش داشته است.
از کل پروانه های صادرشده در شهرداری های کشور، ۲ هزار و ۴۹۲ پروانه یعنی ۷.۸ درصد مربوط به افزایش بنا و ۲۹ هزار و ۶۴۴ پروانه ۹۲.۲ درصد مربوط به راه اندازی ساختمان بوده است.
به این ترتیب پروانه های صادرشده برای راه اندازی ساختمان نسبت به فصل گذشته ۱۴.۷ درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل ۴۰.۱ درصد کاهش داشته است.
نقش مهاجرپذیری در افزایش ساخت و ساز در یزد
معاون معماری و شهرسازی شهرداری یزد اما ارائه این آمار بصورت کل را ملاکی برای سنجش تخلفات ساخت و ساز در شهرها ندانست و اضافه کرد: در راه بررسی باید به این نکته بررسی کرد که شهرهایی که توسعه می یابند، تخلفات در آنها کم شود.

مهدی شرافت در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مهاجرپذیر شدن یزد، افزود: اعتقاد دارم که شهر یزد به اندازه جمعیت بومی خود، مسکن دارد و نیاز به ساخت و ساز جدید ندارد و ساخت و سازهای جدید بیشتر از طرف مهاجران انجام می شود.
وی بیان کرد: با این وجود میزان صدور پروانه های ساختمانی هم از لحاظ تعداد، هم متراژ و هم تعداد واحد نشان از رشد صدور پروانه ها در ۹ ماهه امسال نسبت به مدت های مشابه دو سال قبل دارد.
آمارهای نشان دهنده افزایش صدور پروانه
معاون معماری و شهرسازی شهرداری یزد اضافه کرد: برمبنای آمارها تعداد پروانه های صادرشده در ۹ ماهه امسال ۶۳۱ مورد بوده است که همین تعداد در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۳۹۸ به ترتیب ۵۹۳ و ۳۸۱ مورد بوده است که رشد بسیار خوبی را نشان میدهد.
وی ادامه داذ: بطور قطع در سه ماهه آخر سال باتوجه به افزایش هزینه های دریافت پروانه ساختمانی خصوصاً در ماه های بهمن و اسفند، تقاضا برای صدور پروانه افزایش قابل توجهی خواهد داشت.
شرافت به مقایسه مساحت پروانه های صادر شده در سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ پرداخت و اظهار داشت: در این سال ها به ترتیب برای ۲۰۰ هزار و ۱۰۷ مترمربع، ۳۸۳ هزار و ۶۵۲ مترمربع و ۴۵۹ هزار و ۴۵۱ مترمربع پروانه صادر گردیده است که روند افزایشی قابل توجهی دارد.
وی با اعلان اینکه یکی دیگر از فاکتورهای بررسی روند صدور پروانه های ساختمانی تعداد واحدهایی است که پروانه دریافت کرده اند، اضافه کرد: در سال ۱۳۹۸، برای ۸۵۶ واحد، در سال ۱۳۹۹ برای هزار و ۵۴۲ واحد و امسال برای هزار و ۹۲۸ واحد پروانه ساختمانی صادر شده که این هم رشد را نشان میدهد.
دلایل افزایش پروانه های ساختمانی
معاون معماری و شهرسازی شهرداری یزد، این افزایش را ناشی از نیاز به نوسازی و بهسازی همین طور نیاز به ساخت مسکن جدید برای مهاجران دانست و اضافه کرد: شهر یزد به اندازه جمعیتش، مسکن دارد و این روند افزایشی بنا به دلیلهای گفته شده بروز یافته است.
وی با اعلان اینکه مهاجرپذیری برای تامین نیروی کار مورد نیاز صنایع استان، یکی از دلیلهای افزایش تقاضا برای ساخت مسکن در شهر یزد است، گفت: این تقاضا در همه مناطق شهری وجود دارد اما در منطقه تاریخی روند افزایشی دیده نشده است.
کاهش تخلفات ساخت و ساز
معاون معماری و شهرسازی شهرداری یزد یکی از نشانه های افزایش صدور پروانه های ساختمانی را کاهش تخلفات ساخت و ساز و تعداد پرونده های ارجاعی به کمیسیون ماده ۱۰۰ عنوان نمود.
شرافت بیان کرد: با اتفاقاتی که در زمینه نظارت بر روند ساخت و ساز با مشارکت بخش خصوصی و اهتمام شهرداری صورت گرفته است، کنترل ساخت و سازها بمراتب بالا رفته و زمانی که زمینه برای تخلف کم شود، تمایل به دریافت پروانه و سیر روال قانونی برای ساخت و ساز افزایش خواهد یافت.

وی با تاکید بر این که شهروندان یزدی در امر ساخت و ساز ضابطه مند شده اند، اضافه کرد: این تغییر را هم در افزایش صدور پروانه های ساختمانی و هم در تعداد پرونده های تخلفات ساخت و ساز می توان به وضوح احساس کرد.
زخم ساخت وسازهای بدون مجوز بر معماری امروز شهر یزد
به طور قطع ترمیم زخم هایی که معماری امروز شهر یزد از ناحیه تخلفات ساخت و ساز خورده، سال ها زمان برده و حتی جبران ناپذیر است اما اگر از همین الان هم شروع نماییم و جلوی تخلفات ساخت و ساز را بگیریم، دیر نیست.
تخلفات ساخت و ساز بغیر از خسارتی که بر سیمای شهر ایجاد می کنند، شهر را غیرایمن ساخته و جان شهروندان را نیز در معرض خطر قرار می دهند.
ای کاش مردم آگاه شوند و بدانند هزینه های مستقیم و غیرمستقیمی که در ساخت و سازهای بدون مجوز برای دور زدن قانون و کم کردن هزینه و تسریع روند ساخت، پرداخت می کنند بمراتب سنگین تر و بیشتر از هزینه هایی است که برای سیر روال قانونی می پردازند.


منبع:

1400/11/02
23:59:48
5.0 / 5
573
تگهای خبر: تاریخی , ساختمان , مهاجر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد