لزوم نجات نفایسی چون كعبه زرتشت از خطر تخریب ناگهانی

لزوم نجات نفایسی چون كعبه زرتشت از خطر تخریب ناگهانی

سفرگو: كسی می داند چند محوطه تاریخی با فاجعه فرونشست مواجه شده اند؟ در این زمینه خبرهایی انتشار یافته اما هنوز مطالعاتی انجام نشده كه نتایج آن اعلام گردد.


به گزارش سفرگو به نقل از ایسنا، «فروچاله» داستانی است كه هر لحظه كیلومترها راه را می پیماید تا از شیراز به اصفهان، از تهران به البرز و شهرری، از هرمزگان به همدان، از خراسان جنوبی به كرمانشاه و از بوشهر به خوزستان برسد، اما هنوز این سختی راه و مصائب آن، انگار آن قدر طاقت فرسا نشده اند كه دست كم مسئولان میراثی با تولید كمیته ای و استفاده از كارشناسان متخصص میان رشته ای فكری به حال و وروز محوطه های باستانی كند.

ایجاد چاله های عمیق در زمین های مختلف كشور، فقط مخصوص محوطه های تاریخی نیست، بلكه بطور قطع باید آنرا در یك اتفاق كلی تر دید، میراث فرهنگی بخشی از این اتفاق است، آنقدر كه زندگی مردم و زمین های كشاورزی صدمه می بینند، احیانا هنوز محوطه های تاریخی تخت جمشید صدمه ندیده اند، اما نباید دست روی دست گذاشت...

نقطه ی آغاز مشكل اصلی فرونشست ها را برای تخت جمشید شاید به سال ۱۳۱۰ بتوان مربوط دانست؛ زمانی كه باستان شناسان ایرانی و خارجی دست به كاوش در محوطه تخت جمشید زدند و چند سال بعد برای جشن های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی، ساختمان پردیس شاهی در نزدیكی تخت جمشید بوجود آمد و سرانجام تیر آخر در دهه ۴۰، توسط «محمدرضا شاه» با اعمال اصلاحات ارضی شلیك شد تا مردم در زمین های حریمِ درجه یك تخت جمشید با سندِ منگوله دار ساكن شوند و به مرور به منظور زندگی خود به كشاورزی روی آورند.

و همه ی این اتفاق ها در طول چهار دهه سبب شدند تا به مرور و با حفر چاه های مختلف به خصوص برای سیراب شدن زمین های كشاورزی مردم و حتی گذران امور روزمره، سفره های زیرزمینی و لایه های زمین در نزدیكی تخت جمشید خشك شده و این لایه ها به مرور به تَرك های عمیق تبدیل شوند، شكاف هایی كه امروز در حال تبدیل به بحران اند.

اما برای دیگر نقاط تاریخی باید به كدام دلیل دستاویز شد كه نتوان دیگر برایش كاری انجام داد؟

تا جایی كه مشخص است، هنوز هیچ كمیته یا دست كم یك تیم مطالعاتی و بررسی تولید نشده اند تا محوطه های تاریخی را زیر ذره بین بگیرند و دست كم آماری از صدمه های سطحی داشته باشند.
نقش رستم هم با حجمی از فروچاله ها مواجه است

1397/08/22
17:41:18
5.0 / 5
1654
تگهای خبر: باستانی , تاریخی , تولید , ساختمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد