یك روایت از میزبانی ناخوانده ی ایران از سه ابرقدرت دنیا

شباهتی كه تاریخ را به بازی گرفت

شباهتی كه تاریخ را به بازی گرفت

به گزارش سفرگو «باغ عین الدوله» یا «باغ اتابك» دو مكانِ تاریخی اند كه سال هاست نام «كنفرانس تهران» را با خود یدك می كشند، هر چند اولی را احیانا به خاطر شباهت اش با دومی اشتباه گرفته و جایگزین اش كرده اند، اما باید از تاریخی شدن این اشتباه جلوگیری كرد.


به گزارش سفرگو به نقل از ایسنا، در فاصله روزهای ششم تا نهم آذر ۱۳۲۲ و در بحبوحه جنگ دوم جهانی، تهران میزبان ناخوانده رهبران سه كشور در آن زمان یعنی «فرانكلین روزولت» رئیس جمهور آمریكا، «وینستون چرچیل» نخست وزیر انگلیس و «ژوزف استالین» رئیس جمهور شوروی می گردد.
سه كشوری كه در سال های جنگ دوم جهانی سه كنفرانس مهم در تهران، یالتا و پوتسدام تشكیل دادند و علاوه بر طرح نقشه های جنگی و استراتژی نظامیِ خود درباره ی شرایط بین المللی و اوضاع جهان پس از آخر جنگ و همینطور تقسیم ممالك جهان به مناطق نفوذ، به توافق هایی رسیدند.
قسمتی از این توافق ها و قول وقرارها بعد از آخر جنگ عملی شدند و برخی دیگر سبب بروز اختلاف و سوءتعبیرهائی شدند كه اساس اختلافات سیاسی طرفین و آغاز جنگ سرد و تقسیم جهان به دو بلوك شرق و غرب بود. كنفرانس تهران كه در چهارمین سال جنگ دوم جهانی تشكیل شد تمام وقت خویش را صرف طرح نقشه های جنگی و مراحل بعدی نبرد تا شكست كامل آلمان كرد و حل مسائل مربوط به پس از به دست امدن پیروزی را به كنفرانس دیگری موكول كرد.
سال ها بعد یك نكته ی متضاد از این كنفرانس در ذهن ها به وجود آمد. تغییر ناگهانی مكان برگزاری «كنفرانس تهران» در طول دست كم چند سال قبل و معرفی «باغ عمارت عین الدوله» به جای «باغ اتابك» در سفارت روسیه، این تضاد را به وجود آورد. مكانی كه به دلایل نامعلوم نام شان جابجا شد!

مهمترین منبع «كنفرانس تهران»، كتابی به همین نام است
فرزانه ابراهیم زاده، پژوهشگر تاریخ معاصر ایران در این زمینه به ایسنا توضیح می دهد: معلوم نیست چه كسی برای اولین بار این بحث را مطرح می كند كه«كنفرانس تهران در عمارت عین الدوله برگزار شده» او اساساً نسبت به تاریخ ایران ناآشنا بوده است، چون دست كم در همه ی منابعی كه در مورد آذر ماه سال ۱۳۲۲ توسط روس و انگلیس مانند خاطرات «والنتین برژكف» نویسنده كتاب «كنفرانس تهران» و مترجم سفارت استالین نوشته شده، به دقت مطرح گردیده است. ازاین رو شكی نداریم كه همه منابع مكان برگزاری كنفرانس را «سفارت روسیه» یا «باغ اتابك» معرفی كنند، باغی كه امروز در انتهای خیابان سی تیر، خیابان میرزا كوچك خان در خیابان نوفل لوشاتو داخل سفارت روسیه قرار دارد.
او اما به وجود دلایل مشخص برای مكان دقیق برگزاری «كنفرانس تهران» اشاره می كند و می گوید: در جنگ جهانی دوم وقتی ارتش هیتلر به شوروی حمله می كند، استالین كه در ابتدای جنگ جهانی دوم هم پیمان با متحدان آلمان بود، در مقابل آنها قرار گرفت و نیاز به هم پیمانان تازه ای داشت. این هم پیمانان سمت دیگر جنگ یعنی متفقین به فرماندهی بریتانیا بودند.
از چپ به راست: استالین دبیركل اتحاد جماهیر شوروی، روزولت رئیس جمهورایالات متحده
چرچیل نخست وزیر بریتانیا در ایوان سفارت اتحاد جماهیر شوروی در تهران در سال ۱۳۲۲


1397/09/09
22:56:56
5.0 / 5
1612
تگهای خبر: تاریخی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد