گزارش سفرگو به نقل از مهر

تجاوز به حریم بناهای تاریخی تهران جلوی چشم میراث فرهنگی

تجاوز به حریم بناهای تاریخی تهران جلوی چشم میراث فرهنگی

سفرگو: ساخت و سازهای انبوه در تهران دیگر حریمی برای بناهای تاریخی بجای نمی گذارد بدتر آنكه این ساخت و سازها جلوی چشم اداره كل میراث فرهنگی تهران و رو به پنجره اش رخ دهد.


به گزارش سفرگو به نقل از مهر، از پنجره اتاق تمام طبقات اداره كل میراث فرهنگی استان تهران هم می شود تجاوز به حریم بناهای تاریخی را دید. حتی اگر این تجاوز به حریم در حد حریم منظری كلیسای تاریخی سركیس مقدس در خیابان استاد نجات الهی باشد كه مشرف به این اداره است. ساخت و سازی برای ساختمان ۶ طبقه كه چهار طبقه آن روی زمین است و مالك كاربری آنرا تجاری، مسكونی و فروشگاه صنایع دستی اعلام نموده است.
جدای از آن، مهمترین اثر تاریخی و جهانی تهران كه همان كاخ گلستان است هم بارها مورد هجمه سرمایه گذاران قرار گرفته و در حریم ثبت شده آن نیز ساخت و سازها انجام شده و یا در حال انجام می باشد. از سرای دلگشا گرفته تا گودبرداری در تكیه دولت. این روزها هر مسئولی در سازمان میراث فرهنگی به كاخ گلستان می رود و به جهت اینكه نشان دهد دلسوز این بنای میراثی است در سرزنش تجاوز به حریم آن سخنرانی ها می كند. جالب اینجاست كه شهردار منطقه ۱۲ نیز گفته كه این گودبرداری در تكیه دولت به تایید میراث فرهنگی رسیده است.
علی محمد سعادتی گفته كه: هم اكنون برخی بناها همچون كاخ گلستان، نگارستان و عمارت مسعودیه دارای حریم قانونی هستند و در سایر ساختمان های واجد ارزش میراثی هیچ حریمی وجود ندارد. همین صحبت و یا تفكرات سبب شده تا بسیاری از اوقات شاهد آن باشیم كه در كنار آثار تاریخی و حتی چسبیده به آن ساختمان های جدید ساخته شود. همچون وقتی كه بیخ گوش مسجد فخرآباد ساخت و ساز كردند و این بنا را لرزاندند. همین چند روز پیش بود كه خبر رسید: در صورتیكه تنها یك ماه از گشایش تنها موزه نفتی پایتخت می گذرد اما عملیات غیراصولی راه اندازی ایستگاه آتش نشانی در ضلع جنوبی موزه پمپ بنزین دروازه دولت، حریم این اثر ملی را در معرض تهدید قرار داد. عملیات گودبرداری، بتن ریزی غیراصولی و بدون رعایت الزامات ایمنی ساخت ایستگاه آتش نشانی در مجاورت موزه پمپ بنزین دروازه دولت تهران كه به شماره ۳۱۷۱۱ در لیست آثار ملی كشور به ثبت رسیده است، سبب تخریب قسمتی از دیوار ضلع جنوبی بنای تاریخی این موزه و لطمه به اقلام و تجهیزات به نمایش درآمده در محوطه باز موزه شده است.
از سالها قبل هم كه سوژه ساخت مجتمع فرهنگی مذهبی ولیعصر در كنار بنای تئاتر شهر مطرح بود این مجتمع با معماری مدرن چسبیده به بنای تاریخی تئاتر شهر در تقاطع خیابان انقلاب و ولیعصر كه واكنش خیلی از افراد را از معماران تا هنرمندان گرفته به دنبال داشت. این درحالی بود كه آن طرف تر از بنای ثبت ملی شده تئاتر شهر خروجی مترو قرار داشت و آن سوژه هم چالش دیگری برای این بنا شد. حسینیه ارشاد، هم كه با وجود داشتن حریم، در كنارش مجتمع تجاری ۱۱ طبقه ای ساخته خواهد شد. آسمان خراشی كه چند سالی است سایه بان گنبد ترك خورده حسینیه ارشاد شده، در كمتر از ۵۰ متری این بنای تاریخی نگرانی هایی را برای كاهش حریم حسینیه ارشاد» به وجود آورد.
این درحالی است كه حسینیه ارشاد سال ۸۲ در لیست میراث ملی ثبت شده است. قبل از این رضا موسوی از كارشناسان میراث فرهنگی درباره ساخت و ساز در اطراف حسینیه اظهار داشته بود: درگذشته میراث فرهنگی تهران و مدیریت حسینیه ارشاد به این توافق رسیدند كه با عنایت به لزوم وجود كتابخانه در این محدوده، ارتفاع ساختمانی كه در عرصه حسینیه ارشاد ایجاد می شود، هم تراز با این حسینیه و با كاربری فرهنگی باشد و اگر قرار شد ساختمان دیگری در این محدوده ساخته شود ۱۰.۵ متر بیشتر ارتفاع نداشته باشد. بدین سبب ساخت و ساز در حریم درجه یك حسینیه ارشاد خارج از ضوابط حریم حفاظتی اثر، ممنوع می باشد و اگر چنین اتفاقی در حال وقوع باشد، نیاز به بررسی بیشتر توسط سازمان میراث فرهنگی دارد. از این دست اتفاقات در حوزه بهم زدن حریم منظری و میراثی و حتی حریم ثبت شده آثار تاریخی در كلانشهر تهران كم نیست. به خصوص زمانی كه اداره كل میراث فرهنگی تهران با تغییرات متوالی مدیریتی مجالی برای سر و سامان دادن به این اوضاع پیدا نمی كند و برنامه ای با متولیان شهری برای چنین موضوعاتی ندارد.


منبع:

1398/05/11
16:07:30
5.0 / 5
1551
تگهای خبر: آثار تاریخی , تاریخی , ساختمان , سازمان میراث فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد