رئیس پژوهشكده گردشگری جهاددانشگاهی خبر داد

اجرای ۱۱۰ طرح پژوهشی گردشگری زیارت توسط پژوهشکده جهاددانشگاهی خراسان رضوی

اجرای ۱۱۰ طرح پژوهشی گردشگری زیارت توسط پژوهشکده جهاددانشگاهی خراسان رضوی

به گزارش سفرگو، خراسان رضوی رییس پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی اظهار داشت: تا حالا 110 طرح پژوهشی در عرصه گردشگری زیارت اجرا شده و 58 کارگاه علمی، همایش و نشست بین المللی در این زمینه برگزار شده است.



جواد براتی در نشست هم اندیشی اعضاء پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی با حجت اسلام علی عسگری، معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی، اظهار داشت: این پژوهشکده دارای سه گروه پژوهشی و یک مرکز خدمات تخصصی است. همین طور یک گروه پژوهشی مکمل در عرصه های میان رشته ای و فرابخشی فعالیت می کند که نمی توان فقط از دید گردشگری به برنامه ریزی های آن پرداخت. این پژوهشکده دارای ۲۵ عضو هیات علمی تمام وقت است و همین تعداد همکاران پژوهشی وابسته دارد که در مجموع شبکه ای ۵۰ نفره از محققان علوم انسانی را می سازند.

وی ضمن اشاره به جایگاه پژوهشکده در کشور اظهار داشت: زمانی که این مرکز تأسیس شد، چشم انداز آن در چهار حوزه تعریف شد تا در طولانی مدت به قطب علمی پژوهشی گردشگری کشور تبدیل گردد و در عرصه پژوهش های کاربردی، نقش کارایی ایفا کند. این پژوهشکده در سال ۱۳۸۸ درخواست تأسیس خودرا ارائه کرد و در سال ۱۳۸۹ مجوز فعالیت دریافت کرد و الان به عنوان اولین و بزرگ ترین مؤسسه پژوهشی گردشگری کشور شناخته می شود. از نظر تعداد نیروی انسانی و جایگاه علمی، این مرکز رتبه دوم و هفتم را در بین موسسات پژوهشی (P.I.C) داراست و در دو سال اخیر، در فاکتورهای ارزیابی اقتصادی علوم انسانی رتبه نخست کشور را کسب کرده است.

براتی درباب دستاوردهای پژوهشی این مرکز اظهار داشت: در سطح ملی ۳۶ گروه پژوهشی در عرصه های مختلف علوم انسانی فعال می باشند که پژوهشکده گردشگری همیشه رتبه های برتر را در بین آنها داشته است. در استانهای مختلف کشور این مرکز نقش مشاور، ناظر و گاهی مجری پروژه های در رابطه با گردشگری را ایفا کرده است. همین طور نشریه علمی گردشگری این پژوهشکده دومین نشریه معتبر کشور در ارزیابی وزارت علوم به حساب می آید.

رئیس پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی اضافه کرد: این مرکز همیشه تلاش نموده است نیازهای بازار گردشگری را شناسایی کند. سهم عمده هزینه های پژوهشکده از محل قراردادهای کارفرمایی تامین می شود که به درخواست بخش های مختلف انجام شده است. تا حالا ۱۱۰ طرح پژوهشی در عرصه گردشگری زیارت اجرا شده و ۵۸ کارگاه علمی، همایش و نشست بین المللی در این عرصه برگزار شده است. این پژوهشکده با استانداری ها، سازمان میراث فرهنگی، شهرداری ها و بخش خصوصی در استانهای مختلف همچون خراسان رضوی همکاریهای گسترده ای داشته است.

وی در مورد نشست های علمی پژوهشکده اظهار داشت: این مرکز هر سال بعد از ایام نوروز، نشست تحلیلی ویژه ای جهت بررسی مسایل و تحولات گردشگری در تعطیلات نوروز برگزار می نماید. این جلسه ها با هدف تحلیل وضعیت گردشگری و ارائه راهکارهای بهبود آن برگزار می گردد و امسال نیز برنامه ریزی های ضروری جهت این جلسه شروع شده است.

براتی ضمن اشاره به کارهای پژوهشی مستمر این مرکز عنوان کرد: پژوهشکده گردشگری تا حالا بالاتر از ۵۰ عنوان کتاب و گزارش علمی منتشر نموده است. از سال ۱۳۹۹ این مرکز پژوهش هایی درباره ی شهر مشهد و مراکز وابسته به آن انجام داده است. همین طور پژوهشکده با استفاده از روش های آماری دقیق و با مشورت کارشناسان ریاضی، داده های در رابطه با تعداد گردشگران و هزینه های آنها را بررسی و گزارش می کند. این تحقیقات برمبنای حجم نمونه قابل اتکای آماری صورت می گیرد تا از بروز خطاهای محاسباتی جلوگیری شود.

وی تصریح کرد: پژوهشکده گردشگری ارتباطات علمی و اجرائی گسترده ای در سطح کشور دارد. این مرکز عضو کمیسیون گردشگری و تجاری، شورای اسلامی شهر مشهد و ستاد خدمات سفر است و در جلسات تخصصی مربوط به این حوزه حضور دارد. همین طور این پژوهشکده با دانشگاه های مختلف کشور همچون دانشگاه فردوسی، تهران، علامه طباطبایی، علم و فرهنگ و همین طور پژوهشگاه میراث فرهنگی همکاریهای مستمر دارد. در سطح بین المللی نیز پژوهشکده با دانشگاه نیوزلند تفاهم نامه همکاری امضا نموده است و درحال مذاکره برای همکاری با دانشکده های تخصصی صنعت توریسم است.

رئیس پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی اضافه کرد: این مرکز پروژه های مختلفی را در استانهای فارس، اصفهان، گیلان، گلستان، کرمانشاه، هرمزگان و خراسان جنوبی اجرا کرده است. ارتباطات گسترده این پژوهشکده در سراسر کشور، به توسعه کارهای ملی و مشارکت در برنامه های اجرائی کمک کرده است. همین طور با همکاری آستان قدس رضوی چندین طرح پژوهشی اجرا شده و حالا نیز قرارداد جدیدی درباره ی گردشگری عرب زبانان درحال اجراست.

براتی تاکید کرد: این پژوهشکده با عنایت به نیازهای بازار و ارتباط با بخش های اجرائی، تلاش می کند پژوهش های کاربردی و مؤثر در عرصه گردشگری را توسعه دهد و از ظرفیتهای علمی و اجرائی کشور در امتداد ارتقاء صنعت توریسم استفاده کند.



لزوم عضویت مؤثر پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی در ستاد خدمات سفر استان


آرش قهرمان، عضو پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی خراسان رضوی اظهار داشت: جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با اتکا به دستاوردهای ۱۵ ساله خود در عرصه زیارت و گردشگری، می تواند خدمت جدی و مؤثری برای استان داشته باشد. یکی از مهم ترین اقتضائات این امر عضویت مؤثر در ستاد خدمات سفر استان و شهر مشهد است.

وی اضافه کرد: هم اکنون جهاددانشگاهی عضو ستاد خدمات سفر استان است، اما به عنوان یک عضو مؤثر شناخته نمی گردد. در بعضی جلسات دعوت می شویم و در بعضی دیگر حضور نداریم، درحالی که اگر تصمیم گیری ها و سیاستگذاری ها بخواهد داده محور باشد و در قالب مسایل زیارت و گردشگری برنامه ریزی شود، پژوهشکده گردشگری با پشتوانه ۱۴ سال فعالیت مستمر، باید یک عضو اثرگذار در این ستاد، هم در سطح استان و هم در شهر مشهد باشد.

نقش محوری گردشگری در توسعه استان


قهرمان ضمن اشاره به ظرفیتهای گردشگری خراسان رضوی تاکید کرد: دو محور اساسی برای توسعه گردشگری ورودی استان وجود دارد که در هفته پژوهش نیز به آن اشاره کردیم که هر دو این محورها می توانند نقش کلیدی در جذب گردشگران ایفا کنند. مشهد علاوه بر جایگاه مذهبی خود، در صنعت طلا نیز موقعیت ویژه ای دارد و می تواند از این ظرفیت به عنوان یک جاذبه گردشگری بهره ببرد. همین طور توسعه گردشگری در محور توس نباید تنها به مقبره فردوسی محدود شود، بلکه باید با دیدی وسیع تر به ظرفیتهای این منطقه نگاه کرد.

وی افزود: گردشگری عربی و توسعه گردشگری روستایی نیز از دیگر ظرفیتهای مهم استان است. در این راستا دفتر مرکزی جهاددانشگاهی می تواند ۴۰ درصد بودجه پروژه های گردشگری روستایی را تامین کند. این پروژه ها شروع شده اند، اما برای اجرای بهینه و تقویت حوزه های روستایی، نیازمند همکاری و حمایت بیشتر هستیم.

ضرورت توجه به گردشگری روستایی و مشارکتی


قهرمان با تاکید بر اهمیت گردشگری روستایی تصریح کرد: این حوزه یکی از بخش های کلیدی در توسعه پایدار گردشگری استان است؛ اما آن چه مسلم است تمرکز بر گردشگری مشارکتی در روستاهای استان، قدمی اساسی در راستای توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه خواهد بود.

وی افزود: امیدواریم حمایت های بیشتری از سمت استانداری برای ظرفیتهای پژوهشی و اجرائی جهاد دانشگاهی تعلق بگیرد و با تعامل و همکاری سازنده بتوانیم از ظرفیتهای منحصربه فرد استان در عرصه گردشگری و زیارت، حداکثر بهره برداری را داشته باشیم.



لزوم توجه به توسعه پایدار شهری و مسیرهای گردشگری در خراسان رضوی


حسین آقاجانی، مدیر گروه توسعه پایدار شهری و منطقه ای جهاددانشگاهی خراسان رضوی اظهار داشت: گروه توسعه پایدار شهری در دو حوزه تخصصی مشغول به فعالیت است که یکی از آنها موضوع سکونتگاه های غیررسمی است. این مسئله به عنوان یکی از چالش های جدی در خراسان رضوی و شهر مشهد، همیشه در رسانه ها مطرح بوده است. با عنایت به ظرفیت ها و چالش های فرهنگی این حوزه، مطالعات مختلفی در حوزه کارتن خوابی، لطمه های اجتماعی و مسکن انجام شده است.

وی اضافه کرد: هم اکنون یکی از مهم ترین مسائل، خرده فرهنگ های نوظهور در این مناطق است. اگر در دهه ۵۰ حاشیه نشینی را پدیده ای نوظهور می دانستیم، امروز این پدیده خود به یک معضل پیچیده تر تبدیل گشته است. ترکیب جمعیتی این مناطق، خصوصاً با افزایش مهاجرت اتباع خارجی، سبب ایجاد مسایل جدیدی شده که مدیریت آن نیازمند نگاهی جامع و هماهنگ است.

لزوم توسعه مسیرهای گردشگری فراتر از مشهد


آقاجانی ضمن اشاره به برنامه های توسعه ای در عرصه گردشگری اظهار داشت: ما در جهاددانشگاهی دو هدف عمده را دنبال می نماییم، نخست ایجاد تعادل در توسعه شهری و ممانعت از تمرکز بیش از اندازه کارها در شهر مشهد و مورد دوم گسترش مسیرهای گردشگری در سراسر استان است. ایده اصلی این است که زوار و گردشگران هنگام واردشدن به استان در مسیرهای مختلف نیز هزینه کنند و سفر آنها محدود به مشهد نباشد. اگر این مسیرها مورد حمایت قرار نگیرند و جدی گرفته نشوند، نمی توان به توسعه پایدار گردشگری در استان امید داشت.

وی افزود: یکی از پیشنهادهای ما، احیاء مسیرهای تاریخی و تمدنی است، مانند مسیر تمدن قناتی که از خراسان شروع می شود و به مناطق دیگری همچون شوشتر در خوزستان می رسد. این مسیرها می توانند در قالب بسته های گردشگری طراحی شوند و در سطح ملی و حتی بین المللی مطرح شوند. هدف ما این است که مشهد را از یک کانون گردشگری متمرکز، به یک محور گردشگری گسترده تبدیل نماییم که سایر نقاط استان را نیز در بر گیرد.

ضرورت همکاری بین نهادهای در رابطه با گردشگری


آقاجانی با تاکید بر اهمیت هماهنگی بین دستگاه های مختلف اشاره کرد: توسعه گردشگری نیازمند همکاری میان نهادهایی مانند استانداری، آستان قدس رضوی، شهرداری و بخش خصوصی است. اگر این هماهنگی شکل بگیرد، می توان مسیرهای گردشگری استان را تا سطوح بین المللی ارتقا داد. به عنوان مثال مسیری که از مشهد شروع می شود، می تواند به قم، کربلا و نجف متصل شود و با استفاده از ظرفیتهای تاریخی و مذهبی، گردشگری را در سطحی گسترده تر رونق بخشد.

وی تصریح کرد: جهاددانشگاهی خراسان رضوی آمادگی دارد تا در قالب یک برنامه جامع، ظرفیتهای پژوهشی و اجرائی خودرا برای توسعه پایدار گردشگری و مدیریت شهری در استان به کار گیرد. پشتیبانی از این طرح ها می تواند نقش به سزایی در بهبود اقتصاد گردشگری و کاهش فشار مهاجرتی به شهر مشهد داشته باشد.




1403/12/14
09:14:42
5.0 / 5
268
تگهای خبر: تاریخی , تعطیلات , خدمات , روستا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

راهنمای جامع سفر، اطلاعات کامل درباره تورهای داخلی و خارجی، بلیط های چارتر و هتل ها

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد