نمایش هفت شاهكار زرین هنر ایرانی از دوران باستان

نمایش هفت شاهكار زرین هنر ایرانی از دوران باستان

سفرگو: مدیركل موزه ملی ایران از نمایش هفت شاهكار هنری ایران در موزه ایران باستان همزمان با انتخاب عنوان سال ˮ پشتیبانی از كالای ایرانیˮ توسط مقام معظم رهبری اطلاع داد.


به گزارش سفرگو به نقل از ایسنا، جبرئیل نوكنده با اشاره به برنامه های موزه ملی برای آشنایی عمومی با آثار تاریخی و فرهنگی كشور اظهار داشت: هفت اثر زرین شامل «صورتك قوچ تپه حصار»، «جام كلاردشت»، «پلاك زیویه»، «جام مارلیك»، «حلقه قدرت ارجان»، «دستبند زرین مرصع جوبجی استان خوزستان» و «تكوك» (ریتون) همدان در طبقه همكف موزه ایران باستان و هریك در گالری مربوط به دوره زمانی یعنی از دوره مفرغ جدید تا دوره هخامنشی (۴۲۰۰ تا ۲۵۰۰ سال پیش) به نمایش درآمده اند.
وی اضافه كرد: هفت سین زرین موزه ملی ایران در سال 1397 گویای طراحی، ظرافت، اندیشه و توانایی منحصر به فرد هنرمندان ایرانی در ساخت و تولید كالای هنری از دیرباز بوده و بدون شك الهام گرفتن از میراث فرهنگی به جای مانده افقی روشن برای هنرمندان معاصر در تولیدات عصر حاضر بوده است و یكی از بسترهای مناسب در پشتیبانی از تولید كالای ایرانی خواهد بود.



او بیان كرد: آثار زرین به نمایش درآمده از لحاط ظرافت های هنری بسیار حایز اهمیت اند و می توانند ما را با فرهنگ و هنر ایرانی آشنا كنند.
«پلاك زرین زیویه» بعنوان یكی از شاهكارهای به نمایش درآمده در موزه ملی ایران؛ با دو ردیف نقش برجسته از جانوران تركیبی و اساطیری كه در مركز هر ردیف یك درخت زندگی وجود دارد. در ردیف بالایی با بزهای كوهی و در ردیف پایین با گاوهای بالدار در بین گرفته شده است. جانوران تركیبی رو به سمت درخت دارند. این جانوران اكثرا تركیب انسان، پرنده و گاو هستند. در گوشه هر ردیف، نقش خرگوش هم بوجود آمده و دور تا دور پلاك ردیفی از نقوش گیاهی شبیه میوه كاج به صورت برجسته قرار دارند. دو ردیف نقش با یك نوار مارپیچی از هم جدا شده اند.
«جام كلاردشت» كه در دشت كلاردشت به دست آمده در كنار سایر آثار كشف شده به “گنجینه كلاردشت” معروف شده كه شامل سلاح و ظروف از فلزات قیمتی است. جام معروف به جام كلاردشت با بلندی ۱۰ سانتی متر دارای نقش برجسته سه شیر است كه سر آنها به صورت جداگانه كار شده و بر روی بدنه جام پرچ شده است. بر روی ران و گونه های شیرها نقش گردونه خورشید و هم تزیینی شبیه دو گل كوچك بر روی پای جلوی آنها دیده می گردد. بالا و پایین جام با یك ردیف نقش زنجیره ای تزئین شده و در كف آن نقش ترنج هندسی محصور در نوار زنجیره ای كه درون آن گل های شش پر حك شده، دیده می گردد.این جام از نظر سبك به دوره هایی بین ۱۰۰۰ تا ۶۰۰ پیش از میلاد متعلق می باشد.
«جام مارلیك»؛ یكی از جام های طلای حاصل از كاوش گورستان مارلیك است كه از گور ۲۶ به دست آمده و متعلق به اواخر هزاره دوم و اوایل هزاره اول پیش از میلاد است. ۶/۱۸سانتی متر ارتفاع دارد و به صورت نقش حكاكی برجسته با چهار گاو بالدار اسطوره ای تزیین شده است. سر گاوها به صورت برجسته و با تكنیك چكش كاری از بدنه ظرف بیرون آمده است. هر جفت از گاوهای بالدار به شكل قرینه در حال بالا رفتن از یك درخت تزیینی نخل مانند هستند. این حیوانات تخیلی در نهایت تحرك و جانداری نمایش داده شده و بر روی پاهای عقب ایستاده اند.پاهای جلو را بالا آورده و در اطراف تنه و شاخه های درخت تكیه داده اند. لبه جام با نوار مفتولی بسیار نازكی بصورت فشرده و متراكم تزیین شده و در محل اتصال بدنه جام به كف، دارای برآمدگی حدودا زاویه داری است.



«تكوك زرین هخامنشی»؛ منسوب به همدان با ارتفاع 9/29 و عرض 19 سانتی متر و وزن 1930 گرم از دو بخش جامی قیف مانند و بدنه شیر بالدار تشكیل شده است. جام با شیارهای افقی و گل لوتوس و نخل و پیچكی تزئین شده كه در جلوی بدنه به یك شیر بالدار متصل می شوند. شیر به صورت نشسته با دست های به جلو و بال های شیارداری در دو طرف تولید شده است. دهن شیر باز و دندان ها و زبان آن قابل مشاهده می باشد. پنجه های شیر به سمت جلو قرار دارد. بالها تو خالی و از دو ورقة زرین به هم لحیم شده، تولید شده اند، بالها دارای دو ردیف پرهای ریز ظریف و سه ردیف پرهای بلند هلالی هستند.
در دهان باز شده شیر، زبان نصب شده و در پشت آن سوراخ آبریز وجود دارد كه دیده نمی گردد. این شی زرین احیانا متعلق به ظروف تشریفاتی شاهانه بوده و استفاده از تكوك هایی به اشكال مختلف از هزاره اول پیش از میلاد تا دوران اسلامی در شرق نزدیك رواج داشته است.
«دستبند زرین مرصع جوبجی»؛ در سال ۱۳۸۶ خورشیدی در هنگام خاكبرداری و عملیات عمرانی در نزدیكی روستای جوبجی در شهرستان رامهرمز استان خوزستان، یك آرامگاه شاهی متعلق به دوره عیلام نو (سده ۶ پیش از میلاد) كشف شد. در آرامگاه دو تابوت مفرغی وان شكل كشف شد كه در آن ها دو شاهزاده خانم حدودا ۱۷ و ۳۵ ساله از اعضای یك خانواده سلطنتی همراه با مقدار زیادی اشیاء، دفن شده بودند.


در میان مجموعه متنوع آثار زرین و مفرغی كشف شده از این آرامگاه دستبندی زرین با كتیبه از دوره عیلام نو، نیمه اول قرن ششم پیش از میلاد، ترصیع شده با عقیق با ابعاد ۶×۶٫۹ سانتیمتر جلب توجه كرده است. این دستبند از سه قطعه تشكیل شده كه به یكدیگر وصل می شوند.این دستبند تركیبی از طلا و سنگ عقیق است.
«حلقه قدرت ارجان»؛ این حلقه قدرت زرین در دست چپ یكی از مردگان محوطه تاریخی جوبجی بود. آن دسته استوانه ای هلالی شكل تو خالی است كه دو انتهای آن به دو صفحه بیضی شكل ختم می گردد. قسمت داخلی این صفحه ها به صورت قرینه با نقش دو شیر بالدار كه در دو طرف درخت مقدس ایستاده اند تزیین شده است. دورتادور نقوش نقش گیس باف دیده می گردد. در زیر پای شیرها سه ردیف نقش به صورت طاق هلالی شكل كنده شده و بر روی دسته، شیارهایی بوجود آمده كه انتهای آنها به یك گل دوازده پر در قسمت بیرونیِ دو صفحه، ختم می گردد. این حلقه دارای كتیبه ای به خط میخی عیلامی در قسمت دسته است كه ترجمه آن كیدین هوتران پسر كورولوش است.
«قوچ تپه حصار»؛ ان صورتك با شاخ های بلند و پیچیده كه از لایه 3 C حصار به دست آمده است.این اثر كه از ورقه بسیار نازكی از طلا تولید شده، به صورت جفت بوده و با عنایت به سوراخ هایی كه پیرامون آن دیده می شود، احیانا بعنوان تزیین بر روی لباس دوخته می شده است.











1397/01/03
12:12:03
5.0 / 5
1947
تگهای خبر: تاریخی , تولید , فرهنگی , موزه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد