بخش پررنگ مستندهای مردم شناسی در جشنواره فیلم حقیقت
از اقتصاد جاذبه های نمكی سمنان تا تصاویری از یك دریاچه اسرارآمیز
سفرگو: امسال در جشنواره مستند سینما حقیقت توجه ویژه تری به حوزه باستان شناسی، مردم شناسی، فرهنگ، میراث فرهنگی و گردشگری مردم استانهای مختلف ایران شده است.
به گزارش سفرگو به نقل از مهر، دوازدهمین دوره جشنواره بین المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» تا ۲۵ آذرماه در پردیس سینمایی چهارسو برپاست. در این دوره از جشنواره خیلی از فیلم های مستند به فرهنگ، میراث فرهنگی و گردشگری مردم ایران زمین می پردازند.
مستندهایی كه جدا از سوژه پرداخته شده در آنها نمایش گر خیلی از آداب و رسوم و تصویری از مناطق مختلف كشورمان است وقتی «آنام» برای تامین معیشت خانواده اش تلاش می كند و مخاطب به همراه او با شهر میناب و آداب و رسوم و پوشش و سنت خانواده های جنوبی آشنا میگردد و یا وقتی همراه با زنان جزیره هنگام مخاطب به ماهیگیری در خلیج فارس می رود و با فرهنگهای متفاوت این سرزمین بیشتر خو می گیرد.
باد عنوان مستندی است كه حمید جعفری آنرا به سوژه آیین زار پیوند داده آیینی كه مخصوص جنوبی هاست و این دفعه به نمایش آیین زار در بندر میناب پرداخته شده است.
در این دوره از جشنواره چند مستند هم بودند كه به صورت مستقیم موضوعشان میراث فرهنگی بود مانند «از پرسپولیس تا شیكاگو». در این مستند ارد عطارپور به سوژه حفاری های باستان شناسان تخت جمشید در همكاری دانشگاه تحقیقاتی شیكاگو پرداخته كه از آنها هزاران لوح و سند مربوط به دوره هخامنشیان پیدا شده است وی در این مستند به این مساله پرداخته كه هنوز پس از ۸۰ سال موانعی برای برگشت این الواح به ایران وجود دارد.
مستند «رادكان» باز به كارگردانی حجت حیدری و احسان ملازاده به بررسی و مطالعه برج رادكان خراسان رضوی از دیدگاه نجوم می پردازد. در «صف سلام» باز هادی آفریده به سراغ كشف و مرمت و بازآفرینی تاریخی بزرگترین نقاشی كشف شده از دوران فتحعلیشاه قاجار رفته است. امسال به مجموعه ثبت جهانی شده تخت سلیمان توجه ویژه ای شده است پژمان مظاهری پور در مستند «تخت سلیمان» به تاریخ مطالعات دیرینه شناسی این مجموعه پرداخته و آرمین ایثاریان باز به زیر دریاچه تخت سلیمان رفته و مستند « دریاچه اسرار» را پیش روی مخاطب قرار داده است. «خور بر كرانه كویر نمك» هم عنوان مستند مهدی باقری است كه به معرفی این منطقه و تاریخ آن به بهانه بازگشت یكی از اهالی به منطقه می پردازد.
برخی از این مستندها به یك جاذبه خاص در استان پرداخته اند. «رافائل» هم مانند مستند اسرار دریاچه درباره زیر آب است با این تفاوت كه این دفعه رشاد بالف به سراغ كشتی غرق شده در خلیج فارس رفته و نشان داده است كه این كشتی چگونه به محل زیست خیلی از جانوران دریایی تبدیل گشته است. «ورس» هم عنوان مستند جواد وطنی درباره یكی از مهمترین و قدیمی ترین پل های تولید شده در راه راه آهن سراسری ایران است.
منوچهر طیاب هم در مستندی با عنوان «لرستان؛ كهن سرزمین قوم كاسیت» از فعالیتهای پیگیر دیرینه شناسی و پژوهشی عطا حسن پور سكوند در استان لرستان و تالیفات او فیلمی را تهیه كرده است.
چند مستند هم با سوژه مردم استان سیستان و بلوچستان تولید شده است یكی از آنها با نام فصل بادهای گرم درباره سوادآموزی دختران این استان است و یا در مستند بلوچستان محسن زارعی اهتمام كرده تا ظرفیت های گردشگری و میراث فرهنگی، جغرافیا و فرهنگ مردم این استان را در كنار محرومیت هایش نشان دهد و بگوید كه چرخه توسعه این استان چقدر كند می گردد.
حتی اگر كسی جغرافیای سرزمینش را هم نشناسد می تواند با مستند ستارگان خلیج فارس همپای ۷ غواص جانباز فاصل بین دو جزیره را طی نماید و یا همنشین پیرزنی در جنگلهای مازندران شود كه همه زندگیش گاوهایش هستند و در كلبه ای كه خیلی ها آرزوی زندگی در آنرا دارند روزگار سپری می كند.
«شور شیرین» را هم محمد اسكندر زاده درباره جاذبه های نمكی استان تولید كرده است و نشان داده كه سرمایه گذاری در بخش گردشگری و نمك درمانی در این استان چقدر می تواند اقتصاد استان را متحول كند.
«بلندی های تات نشین» هم نگاهی دارد به زندگی مردم تات و بررسی تاریخی فرهنگی هویتی و زبانی آنها این فیلم را رهبر قنبری تولید كرده است. این مستند از آن دست مستندهایی است كه جنبه مردم شناسی آن پررنگ تر است.
نمونه ای دیگر از آنرا می توان در «عروسی پسر زینت» یافت. مخاطب همراه با زینت در فیلم عروسی پسرش شركت می كند و به تماشای یك عروسی سنتی كه توسط مادری دغدغه مند برگزار شده می نشیند. این مستند بخشی از سنت های مردم قشم را نشان داده است كه توسط فرهاد ورهرام كارگردانی شده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب