مدیركل میراث فرهنگی یزد:

سال پیش تخریبی در شهر تاریخی یزد نداشتیم، كمك۱ ۵میلیون یورویی

سال پیش تخریبی در شهر تاریخی یزد نداشتیم، كمك۱ ۵میلیون یورویی

سفرگو: مدیركل میراث فرهنگی استان یزد در نشست خبری سالروز ثبت جهانی شهر یزد اظهار داشت كه سال قبل هیچ تخریب عمدی در شهر تاریخی یزد وجود نداشته است همین طور اتحادیه اروپا 1.5 میلیون یورو به شهر كمك می نماید.



به گزارش سفرگو به نقل از مهر، نشست خبری دومین سالروز ثبت جهانی شهر تاریخی یزد با حضور شهردار یزد، مدیركل میراث فرهنگی استان و خبرنگاران این حوزه قبل از ظهر روز ۱۸ تیرماه در سالن فجر سازمان میراث فرهنگی اجرا شد.
در این برنامه سید مصطفی فاطمی مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد اظهار داشت: اگر امروزه بخواهیم شهری را وسط كویر كه آب ندارد، بسازیم، تقریباً غیرقابل تصور است اما چند هزار سال پیش چنین شهری را با امكانات حداقلی وسط كویر ساختند و هر بار در آن خلاقیت هایی جهت زندگی بهتر ایجاد كردند. ثبت ملی شهر تاریخی یزد ۱۵ سال پیش انجام شد. پس از آن تقریباً پرونده معطل ماند و چون تجربه ثبت یك شهر را نداشتند و هر بار آنرا كنار گذاشتند. در سال ۹۳ تصمیم گرفته شد پرونده ای برای ثبت جهانی تهیه شود. در بهمن سال ۹۴ این پرونده به یونسكو ارسال شد و در شهریور ۹۵ ارزیابان به یزد آمدند و در هفدهم تیر سال ۹۶ پرونده ثبت جهانی شهر یزد در اجلاس لهستان، مطرح و به ثبت رسید.
وی با اشاره به اینكه شهر یزد نخستین پایتخت شهرهای پایدار جهان در سال قبل شده است، اظهار داشت: در این مدت حجم سرمایه گذاری ها و میزان توریستهای خارجی بیشتر شده است. هر دو روز یكبار تقریباً درخواست سرمایه گذاری در شهر یزد را داریم كه با فاصله زیاد نسبت به استان های دیگر، در رتبه اول قرار گرفته ایم. سال قبل ۱۲۷ پروژه سرمایه گذاری در یزد راه اندازی شد. توریستهای خارجی این استان از ۹۳۰۰ نفر به ۱۳۰ هزار نفر رسیده اند. شاید سال قبل كمی به سبب برجام، كاهش داشتیم اما در سه ماه اول سال، باردیگر با رشد توریست روبرو شدیم.
فاطمی اضافه كرد: تقریباً حدود ۲۰۰۰ مكان و بنای تاریخی بازسازی شده است. همین طور حدود بیشتر از هزار درصد روی قیمت های خانه ها در بافت تاریخی آمده است. الان قیمت خانه های مخروبه تاریخی، بیشتر از خانه های نوساز است و مردم به بافت تاریخی علاقه بیشتری پیدا كرده اند.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد همین طور به كارهای انجام نشده در استان یزد نیز اشاره نمود و اظهار داشت: سرعت ما در پایش بسیار پایین است و نتوانسته ایم روندی كه متعهد شدیم را پیش ببریم. هنوز مدیریت یكپارچه در بافت ایجاد نشده و سیستم برنامه ریزی شهری هنوز سنتی است. حجم مرمت ها در بافت افزایش پیدا كرده، برخی قسمت ها با مداخله گسترده و ناهماهنگی ها مواجه می شویم. اگر دو سال پیش نگران تخریب بناهای تاریخی بودیم حالا نگران مرمت آن هستیم. سه خانه تاریخی به سبب بارندگی تخریب شدند اما خوشبختانه هیچ تخریب عمدی نداشتیم.
در ادامه این برنامه جمال الدین عزیزی شهردار یزد اظهار داشت: زمانی كه ثبت جهانی یزد انجام شد، انتظار این بود كه در ۱۰ سال آینده شرایط زندگی در این شهر و میزان بازدیدكنندگان افزایش یابد؛ درعوض فقر كمتر شود و ارزش های تاریخی یزد در جهان بیشتر دیده شود. ما در شهرداری كوشیدیم كه زندگی در بافت تاریخی را حفظ و بهبود ببخشیم.
وی افزود: مساحت عرصه بافت ۱۹۶ هكتار و حریم آن ۶۶۵ هكتار است. ۳۵ محوطه نیز تملك شده تا به پاركینگ تبدیل شوند. ۱۵ مورد سرویس بهداشتی نیز در بافت سنتی یزد به وجود آمده است. ما بحث حفاظت را در شهر ملاك عمل قرار داده ایم. شاید یزد به سبب كارهایی كه انجام نداده، ثبت جهانی شد یعنی این كارهای انجام نشده، باعث شده تا اصالت آن حفظ شود.
سید هادی احمدی مدیركل دفتر بافت و محوطه های تاریخی نیز در این برنامه اظهار داشت: مشكلی كه در شهرهای تاریخی داریم، این است كه به اسم توسعه، فعالیت هایی انجام می گیرد كه به ضرر بافت های تاریخی است. شاید اگر شهرداران در این بافت ها كارهایی را انجام ندهند، خدمت بزرگی كرده اند. چند سال پیش استاندار یزد به سازمان میراث فرهنگی آمد و اعلام نمود به سبب برخی قوانین غیرمنطقی میراث فرهنگی، بزهكاری و مشكلات بافت زیاد شده است. یا اجازه بدهید ما بناها را خراب نماییم یا اگر می خواهید ثبت جهانی شود، ما كمك تان می نماییم.

فاطمی در ادامه به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد و درباره اقامت شهروندان خارجی در بافت تاریخی یزد اظهار داشت: یكی از ارزش های این بافت، همزیستی مسالمت آمیز با شهروندان خارجی بوده است. ما در محله های مختلف، افرادی را داریم كه به یزد مهاجرت كرده و یزدی شده اند. ما به فرهنگ گذشته خود برگشته ایم و با آنها زندگی خواهیم كرد. اگر تخلفی هم باشد، با آن برخورد می نماییم. در زمان گذشته اقامت افاغنه شاید در ۶۰ درصد بافت وجود داشت اما الان به سبب گران شدن خانه ها، این اقامت ها كمتر شده است.
احمدی در تكمیل این صحبت افزود: نباید نقش حفاظتی آنها را در بافت تاریخی نادیده گرفت. افاغنه سال ها در این بافت زندگی كرده اند. چون مالكان اصلی از این خانه ها رفته بودند، آنها در حفظ و امنیت بافت مؤثر بودند.
فاطمی در ادامه درباره خانه فرخی یزدی اظهار داشت: این خانه در حال مرمت است و ما مجبوریم با نیروهای امانی میراث فرهنگی كار نماییم و از هزینه های جاری خود برای مرمت آن استفاده نمائیم. روز بیست و پنجم مهرماه بعنوان روز درگذشت او، اهتمام می نماییم این خانه را افتتاح نماییم. خیلی از بناهای تاریخی یزد و قبور مشاهیر از بین رفته اند مانند قبر وحشی بافقی كه زیر خیابان است.
وی افزود: ما ۴۰۰ پرونده قضایی داشته ایم كه هیچ كدام به سبب تخریب خانه ها نبوده بلكه نوع پرونده ها از نوع مرمت، تزئینات، مسائلی مربوط به گودال باغچه و … بوده است و می توانیم بگوییم كه در سال ۹۷ آمار تخریب تقریباً صفر بوده است.
مدیركل دفتر بناها و بافت های تاریخی در پاسخ به سؤالی در خصوص اینكه قبل از این مدیران میراث فرهنگی اعلام نموده بودند تغییر كاربری در بناهای تاریخی یزد باید ساماندهی گردد، اظهار داشت: نباید تغییر كاربری را در بافت تاریخی محدود نماییم. باید ظرفیت سنجی شود. قبلاً خانه ها در این شهر متروكه بوده است اما الان مردم را به سمت خود جذب كرده اند.
فاطمی درباره بودجه شهر تاریخی و جهانی یزد اظهار داشت: امسال ۶ میلیون اعتبار داشته ایم كه ۵۰۰ میلیون تومان آن اختصاص پیدا كرده است. عمده كارها در بافت توسط بخش خصوصی انجام می شود.
احمدی هم در تكمیل این صحبت اظهار داشت: اعتبارات ابلاغی و اختصاصی با هم متفاوت می باشد. ۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان بودجه استانی میراث فرهنگی بوده است. یونسكو نیز به كشورهای عقب افتاده كمك می نماید ولی ما جزو این كشورها نیستیم اما در مواقع بحران، به ما كمك كارشناسی می كند. امسال نیز ۱.۵ میلیون یورو بوسیله اتحادیه اروپا برای تعیین برخی ضوابط با همكاری كرسی خشت یونسكو در نظر گرفته شد كه قسط به قسط پرداخت می شود.
عزیزی شهردار یزد هم در پاسخ به سؤالی در خصوص اینكه سال ها قرار بوده كاربری جگركی های میدان امیرچخماق تغییر كند، اظهار داشت: امیرچخماق یك مجموعه موقوفه است و سال ها مشاغلی در آن وجود داشته است. این مجموعه چهارراه اصلی تردد گردشگران در یزد است. ما برای ساماندهی این فعالیت ها، مدیریت واحدی را ایجاد خواهیم كرد. در آینده شاهد تحولات خوبی در این میدان خواهید بود. ما هم نگران سیما و منظر شهر هستیم.


منبع:

1398/04/21
15:08:16
5.0 / 5
1748
تگهای خبر: تاریخی , توریست , سازمان میراث فرهنگی , سرمایه گذاری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد