گزارش مهر؛
شیرینی ثبت ملی شده جوز قند نراق ظرفیتی برای برندسازی و درآمدزایی
سفرگو: بهره گیری ازظرفیت های اقتصادی ازجمله دربخش صنایع دستی وسنتی درشرایط كنونی اقتصادی اهمیت دارد وبرخی سوغات خاص و منحصربه فرد همچون جوزغند نراق، با برندسازی می تواند بسترساز این مهم باشد.
خبرگزاری مهر- گروه استان ها: هر ساله در آغاز فصل پاییز، فصل رنگ ها، در شهر نراق از توابع شهرستان دلیجان، بعد از گذر از آثار تاریخی، خبرهای بسیاری در موزه مردم شناسی به گوش می رسد. خبر از نمایشگاه عرضه نوعی شیرینی است كه تولید آن فرآیندی خاص و منحصر به فرد دارد و در لیست آثار ملی به ثبت رسیده و تعریفش تا آن سوی مرزها رفته است.
«جوزقند» نوعی شیرینی محلی و سوغات مخصوص شهر نراق، یكی از گران ترین شیرینی های سنتی كشور با پروسه تولید خاص و دشوار شمرده می شود و امسال نیز همانند سال های پیش نمایشگاه این شیرینی میزبان گردشگران و بازدید كنندگان بسیار است تا كام آنها را شیرین كند.
برپایی جشنواره ها و نمایشگاه هایی در امتداد معرفی این شیرینی محلی در سال های اخیر سبب شده تا استقبال بسیار از آن صورت پذیرد. تولید كنندگان خیلی از سراسر شهرستان دلیجان گرد هم می آیند تا تولیدات خودرا در این نمایشگاه ها كه سالی یك دفعه در فصل پاییز برای بازدیدكنندگان برگزار می شود، عرضه كنند.
در این میان نیز تولید كنندگانی از زنان سرپرست خانوار را می توان مشاهده كرد كه از این طریق امرار معاش می كنند. بدین سبب می توان اظهار داشت كه تولید این شیرینی در نوع خود به درآمدزایی آنها كمك می نماید. این نمایشگاه با غرفه های متنوع از سوغات به معرفی محصولات و آداب و رسوم شهر نراق و شهرستان دلیجان كمك می كنند. از طرف دیگر وجود صنایع دستی مختلف فضای این جشنواره را رونق بخشیده است.
مراحل طولانی و دشوار تولید شیرینی سنتی جوزقند
یك بانوی تولید كننده جوز قند شهر نراق در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: درسنین كودكی مادرم جوز قند را تولید می كرد و نزدیك به ۱۵ سال است كه در این زمینه فعالیت می كنم.
آزاده نصر اللهی درباب نحوه درست كردن جوز قند اظهار داشت: هسته های تلخ میوه ها را می شكنیم و داخل آب می جوشانیم و با آجر روی هسته ها می كشیم تا پوست هسته جدا شود در نهایت مغز سفید باقی می ماند. سپس چند روز در آب سرد قرار می دهیم تا تلخی آن گرفته و شیرین شود. بعد در معرض آفتاب نیمه خشك می شود و بعد از چند روز، طی مراحلی آنها را شیرین و خشك می نماییم.
وی اضافه كرد: سپس مخلوطی از آرد مغز بادام، گردو، شكر، هل و آرد نخودچی درون میوه قرار می گیرد و باردیگر در معرض آفتاب قرار داده می شود تا بطور كامل خشك شود و سپس با یك رشته نخ به شكل دانه های تسبیح به هم متصل می نماییم.
این تولید كننده بیان كرد: جوز قند بنا به تنوع ذائقه افراد متفاوت می باشد حتی برای افراد دیابتی بطور متفاوت تهیه می شود. برگزاری نمایشگاه در سال یك دفعه درآمد چندانی به همراه ندارد و باید در این زمینه اطلاع رسانی كرد.
وی اظهار داشت: تولید جوز قند بسیار دشوار است و زمان زیادی می برد و انتظار می رود كه اقداماتی برای برند شدن این شیرینی صورت پذیرد، تا بتوانیم درآمد بیشتری در این زمینه داشته باشیم.
ضرورت برندسازی تولید شیرینی سنتی جوزقند
در ادامه فرماندار دلیجان در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: با عنایت به امكانات محدود، اما همچنان در حفظ، باز تولید و رونق صنایع دستی و سوغات شهر نراق اقدامات خوبی انجام شده است.
سیامك سلیمانی اظهار داشت: جوز قند بعنوان یك محصول سنتی و دستی دارای شاخصه فرهنگی است و حفظ و برندسازی آن دارای اهمیت می باشد و خرید جوز قند جذب توریست و آشنایی آنها با جاذبه های گردشگری را به دنبال داشته است.
وی افزود: برگزاری نمایشگاه جوز قند تقویت اقتصاد محلی شهر نراق را به دنبال دارد. از طرفی همانطور كه اشاره شد به توسعه گردشگری نیز كمك می نماید. شاید برخی از فعالیت های اقتصادی با تجمیع پول همراه باشد، اما حسن صنایع دستی و سوغات ایجاد عدالت اجتماعی و اقتصادی در درآمدزایی است.
سلیمانی اظهار داشت: با همكاری اداره كل میراث فرهنگی استان درباب بازبینی طرح جامع گردشگری دلیجان اقدامات مطلوبی انجام شده و قرار گرفتن شهرستان دلیجان در كریدور مواصلاتی كشور، دلیلی برای برگزاری نمایشگاه های بیشتری می باشد.
در این رابطه رئیس شورای اسلامی شهر نراق نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: برگزاری چنین نمایشگاه هایی معرفی دستاوردهای بانوان و افزایش گردشگران را به دنبال دارد.
مهدی آعلی افزود: در سال های گذشته از این قبیل نمایشگاه ها استقبال شده است و امیدواریم امسال نیز مورد توجه بازدیدكنندگان قرار گیرد.
وی اظهار نمود: با عنایت به شرایط اقتصادی، بانوان تولید كننده جوز قند به همراه همسران خود می توانند درآمدی را در مدت برگزاری جشنواره از فروش این محصول كسب كنند.
رئیس شورای اسلامی شهر نراق اضافه كرد: صنایع دستی افراد تحت پوشش مركز خیریه سمانه دو دهك دلیجان نیز در این نمایشگاه عرضه می گردد و بعد از این نمایشگاه جشنواره زعفران با همكاری كشاورزان منطقه برگزار می گردد.
نمایشگاه جوزقند فرصتی برای معرفی سوغات و فرهنگ تاریخی نراق
همچنین سرپرست شهرداری نراق در گفت و گو با خبرنگار مهر در این زمینه گفت: امسال یازدهمین نمایشگاه جوز قند تحت عنوان سوغات محلی و صنایع دستی در چارچوب ۱۷ غرفه در شهر نراق برگزار می گردد.
غلامحسین فلاح افزود: این نمایشگاه از نهم لغایت سیزدهم مهرماه در محل موزه مردم شناسی شهر نراق برگزار می گردد.
وی بیان كرد: شیرینی جوز قند سال ۹۴ ثبت شده ملی است و بانوان نراق در فصل برداشت محصول در مدت یك ماه در زمان بین مهر تا اواخر آبان با استفاده از میوه جاتی مثل آلو، زردآلو و پودر، خلال گردو و بادام این شیرینی را تولید می كنند.
سرپرست شهرداری شهر نراق اظهار نمود: این نمایشگاه با هدف توسعه گردشگری و محصولات مشاغل خانگی، معرفی آداب و رسوم و سنت ها برگزارمی شود و در كنار این نمایشگاه آثار تاریخی زیادی در شهر تاریخی نراق وجود دارد كه گردشگران از آن بازدید می كنند.
برگزاری نمایشگاه های سوغات حفظ باور و فرهنگ اصیل ایرانی را در یك خطه نشان داده است گرچه سالیان متمادی از سوغات ها و فرهنگ های اصیل فاصله گرفته ایم اما ذوق هنر تولید كنندگان در كار تولید نشان از احیای این قبیل محصولات و رونق تولید در سطح یك شهرستان دارد و حمایت بیشتر از این افراد و برگزاری نمایشگاه های بیشتر به ایجاد انگیزه اشتغال در این زمینه در افراد كمك می نماید.
منبع: سفرگو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب