آغاز مجدد كاوش در نیپور با مدیریت عتیقه شناس ایرانی

آغاز مجدد كاوش در نیپور با مدیریت عتیقه شناس ایرانی

سفرگو: جستجوهای چندین ساله موسسه شرقی در نیپور بعد از حدودا سه دهه وقفه، از امسال و این دفعه با حضور یك عتیقه شناس ایرانی بعنوان مدیر اكتشاف از سر گرفته شد.


به گزارش سفرگو به نقل از ایسنا، تحقیقات دیرینه شناسی و فلسفی چندین ساله موسسه شرقی در نیپور بعد از یك وقفه نزدیك به ۳۰ ساله از آوریل سال ۲۰۱۹ از سر گرفته شد و بعد از بازنشستگی «مك گوایر گیبسون» در سال ۲۰۱۸، عباس علیزاده عتیقه شناس ایرانی بعنوان مدیر اكتشاف دیرینه شناسی نیپور منصوب گردید.
در ضمن این وقفه چنددهه ای، تمام مناطق حفاری قبلی پر شده، محلِ كارگاه باستان شناسان در زمان مطالعات غارت شده و تمام ابزار و مبلمان غارت شده بود، اما الان خانه حفاری مرمت و مبله و وسایل لازم خریداری شده است.
ویرانه های شهر باستانی نیپور روی تپه ای با ارتفاع حدوا ۱۸ متری و مساحت یك مایلی در فاصله چندصد مایلی از جنوب شهر بغداد در كشور عراق واقع شده است. ایزدشهر نیپور «انلیل» یكی از خدایان بین النهرین و پسر آنو خدای بزرگ سومریان است.


نیپور گرچه هیچ گاه شهری سیاسی نبوده اما از اهمیت مذهبی فراوانی برخوردار بوده و به صورتی به حكومت سلطنتی در میان النهرین مشروعیت می داده است. این شهر كه حدود پنج هزار سال پیش از میلاد محل زندگی بوده، نقش مهمی در توسعه یكی از نخستین تمدن های بشری داشته است.
آمریكایی ها بیشتر از ۱۰۰ سال است كه كاوش در شهر نیپور را آغاز نموده اند و نخستین بار در سال ۱۸۸۸، دانشگاه پنسیلوانیا اسپانسر نخستین كاوش ها در میان النهرین شد. یكی از كاركنان نخستین تیم دیرینه شناسی در نیپور، دكتر «رابرت اف. هارپر» است كه چند سال بعد موسسه تحقیقاتی آشوریان را در دانشگاه شیكاگو تاسیس كرد. كاوش ها تا سال ۱۹۰۰ در نیپور ادامه یافت كه به كشف بیشتر از ۳۰ هزار الواح باستانی با خط میخی و دیگر اشیا انجامید.


موسسه شرقی دانشگاه شیكاگو تحقیقات خودرا درباره شهر نیپور در سال ۱۹۴۸ شروع كرد و بیشتر تمركز كاوش ها بر روی جنبه مذهبی شهر قرار گرفت كه شهر نیپور وجهه تاریخی خودرا مدیون آن است. كاوش لایه به لایه معبد و چندین خانه منجر به كشف هزاران لوح باستانی در این منطقه شد.
«مك گوایر گیبسون» از سال ۱۹۷۲ مدیریت پروژه اكتشاف در شهر تاریخی نیپور را با نگاهی جدید شروع كرد و تمركز خودرا بیشتر بر روی بخش مسكونی و اداری شهر قرار داد كه تا سال ۱۹۰۰ هیچ گاه كاوش نشده بودند. همچون مهم ترین اكتشاف های این دوره پیدا كردن لوحی از پلان شهر نیپور بود كه قدمت آن به سال ۱۲۵۰ قبل از میلاد بازمی گشت. در دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ نیز هزاران شی ء تاریخی برنزی، جواهرات، استوانه های مهر و موم شده و الواح گِلی و ظروفل سفالین كشف شد. استفاده از كامپیوتر نقشه برداری و ذخیره اطلاعات برای نخستین بار در عراق در این كاوش ها صورت می گرفت.
حالا و بعد از چند دهه وقفه در كاوش شهر تاریخی نیپور، تیم اكتشاف جدید این محوطه به مدیریت عباس علیزاده عتیقه شناس ایرانی، تمركز خودرا بر روی قسمت غربی محوطه با معماری دوره اشكانیان و خانه های كشف شده مربوط به اواخر دوره ساسانیان قرار داده است.
نمونه چراغ روغنی دوره اشكانیان در محوطه نیپور


منبع:

1398/09/26
13:44:50
5.0 / 5
1604
تگهای خبر: باستانی , تاریخی , خرید , زندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد