تخت خلیل از زباله دان تاریخ خارج می شود؟

تخت خلیل از زباله دان تاریخ خارج می شود؟

به گزارش سفرگو همدان كمتر كسی آوازه این بنای مهجور را شنیده است و از پیشینه آن خبر دارد، جاذبه تاریخی دیدنی و منحصربفردی كه اهالی محلی اعتقاد دارند بیشتر از ۷۰۰ سال قدمت دارد.


«تخت خلیل» بنای فراموش شده ای است که در روستای هدف گردشگری کاج شهرستان رزن قرار دارد و با وجود اهمیت فراوان نه تنها تابحال در لیست آثار ملی ایران ثبت نشده بلکه در آستانه تخریب است.
این بنا که مورد بی مهری مسؤلان قرار گرفته برای گردشگران و حتی همدانی ها گمنام و ناشناخته است، گذر زمان هم «تخت خلیل» را در وضعیت نامناسبی قرار داده و خیلی از بخش های آن با خطر ریزش روبرو شده است.
روستای هدف گردشگری کاج از روستاهای خوش آوازه استان همدان در حوزه صنایع دستی است و خصوصیت های خاصی دارد، وجود این بنای تاریخی می توانست در جذب توریست به روستا تاثیر فراوانی داشته باشد که متأسفانه تابحال اقدامی در این حوزه انجام نشده است.
بعد از گذشت سالیان دراز علت نام گذاری این بنا مشخص نمی باشد، نکته جالب توجه دیگر درباره این جاذبه تاریخی منبع آبی است که وسط این قلعه تعبیه کرده اند که متولیان امر باید در مورد آن اظهارنظر کنند.
محسن حجاری مکان، دهیار روستای کاج در اینباره به خبرنگار ایسنا می گوید: روستای کاج تنها اسم روستای گردشگری را یدک می کشد و متأسفانه قلعه روستا که نماد کاج است، در حال تخریب است.
وی ادامه می دهد: «تخت خلیل» در بالای تپه روستا واقع شده و قدمت زیادی دارد، نامه نگاری هایی با میراث فرهنگی برای ثبت آن انجام دادیم اما متأسفانه نتیجه ای نداشت.
حجاری مکان با اشاره به اینکه کاج از سال ۸۶ بعنوان روستای هدف گردشگری شناخته شده است، خاطرنشان می کند: در طول این سال ها میراث فرهنگی هیچ هزینه ای بابت این قضیه به روستا نداده و خود هم هزینه ای صرف نکرده است.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان هم در گفتگو با ایسنا، بیان می کند: حدود ۱۰ روز قبل با مسئول میراث فرهنگی شهرستان رزن و مسئول دیرینه شناسی اداره میراث فرهنگی همدان از این بنا بازدید کرده ایم.
سیده مریم مختاری موسوی با اشاره به اینکه متأسفانه تخریب زیادی در این بنا اتفاق افتاده است، اضافه می کند: برج و باروهای بنا باقی مانده اما اتصالات قلعه و معماری درون بنا تخریب شده است.
وی ادامه می دهد: در این بازدید مستنداتی از «تخت خلیل» تهیه کردیم و مقرر است در جلسه شورای استان که در هفته های آینده برگزار می شود، تصمیم نهایی گرفته شود.
مختاری موسوی اظهار می کند: با عنایت به شرایط فعلی باید ببینیم آیا «تخت خلیل» قابلیت ثبت ملی یا ثبت در لیست آثار واجد ارزش را دارد یا خیر؟ و اعضاء در مورد بنا تصمیم خواهند گرفت اما طبق مشاهدات انجام شده متأسفانه درصد تخریب زیاد است.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی همدان می گوید: فضایی که بعنوان منبع آب در بنا تعبیه شده فضای بتونی است و طبق گفته مسئول شهرستان مربوط به تأمین آب شرب روستاست که احتمالاً توسط بنیاد مسکن یا امور آب انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه ساماندهی «تخت خلیل» در دستور کار میراث فرهنگی همدان قرار گرفته است، یادآور می شود: اینکه چه نتیجه ای برای این بنا گرفته شود به اظهارنظر اعضای شورای استان بستگی دارد و متعاقباً به وزارت خانه ارسال می شود و نظر نهایی را دفتر ثبت وزارت خانه به استان اعلام می کند.
مختاری موسوی درباره قدمت بنا مطرح می کند: با عنایت به معماری بنا تاحدودی می توان قدمت آنرا مشخص کرد اما برای دستیابی به تاریخ ساخت آن باید مطالعات و نمونه برداری هایی انجام گیرد و در آزمایشگاه بررسی و قدمت دقیق مشخص شود.
به نظر می آید بنای تاریخی «تخت خلیل» بیشتر از آنچه به نظر می آید مغفول مانده است چونکه با عنایت به پیشینه تاریخی آن تابحال هیچ گونه اطلاعاتی مانند وجه تسمیه نام بنا، تاریخ دقیق ساخت یا حتی تاریخ تقریبی آن و سازندگان بنا در دست نیست و جالب تر اینکه آیا حفظ و نگهداری این بنا دغدغه هیچ مسئولی نبوده است و نمی شد قبل از تخریب و از دست رفتن بنا به فکر چاره بود؟




منبع:

1399/07/22
12:59:32
5.0 / 5
1419
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد