گزارش سفرگو؛

وعده های گردشگری دولت تدبیر

وعده های گردشگری دولت تدبیر

به گزارش سفرگو سال 92 حسن روحانی رئیس جمهور ایران شد و افرادی که به او رأی دادند چشم انتظار تحقق وعده هایش بودند. اما چقدر از این شعارها و وعده ها در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی و صنایع دستی اجرایی شد؟



خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در سال ۹۲ حسن روحانی رسماً رییس جمهور ایران شد و مردمی که به او رأی دادند و آنها که به او رأی ندادند همگی چشم انتظار تحقق وعده ها و شعارهای روحانی بودند. اما این شعارها و وعده ها چه بود و از سال ۹۲ که ۸ سال می گذرد تا کنون چه تعداد از آنها عملی شد؟
روحانی در وعده های انتخاباتی خود طی دو دوره و سالهای ۹۲ و ۹۶ وعده هایی را در حوزه های مختلف همچون گردشگری داد که با اهمیت ترین آنها، تسهیل بازگشت ایرانیان، لغو ویزای عراق، افزایش هر سال یک میلیون نفر به تعداد توریستهای خارجی، جذب بیشتر توریستهای خارجی، بازگرداندن اعتبار به گذرنامه ایرانی و برداشتن موانع سفر اساتید به خارج بود. وعده هایی که فعالان گردشگری تصور می کردند با انتخاب او می توانند به این اهداف برسند ولی حالا با اختتام دولت روحانی باید دید چقدر از این وعده ها محقق شده است.

حسن روحانی خرداد همان سال وضعیت موجود اقتصادی و سیاسی و اجتماعی کشور را نقد کرد و به مردم وعده داد وقتی بر سر کار آمد، مشکلات اقتصادی و اجتماعی و سیاسی مانند بیکاری و گرانی را حل کرده و مطالبات سیاسی و اجتماعی و فرهنگی مردم را محقق کند.
سال ۹۲ همزمان با مناظره ۸ نامزد انتخابات ریاست جمهوری در صدا و سیما، ۱۶ پرسش عنوان شد که یکی از این سوالات درباره اقدام مؤثر در تقویت و توسعه صنعت گردشگری در کشور بود. سوالی که مشخصاً در زمینه گردشگری بوده ولی امسال در بین سوالات به آن پرداخته نشد.
اگر بتوانیم در طول یک سال ۱۰ میلیون توریست وارد کشور نماییم، ۱۳.۶ میلیارد دلار درآمد کسب می نماییم قسمتی از پاسخی که سال ۹۲ حسن روحانی به آن داد این بود: «اگر ما بتوانیم در طول یک سال ۱۰ میلیون توریست وارد کشور نماییم، ۱۳.۶ میلیارد (دلار) درآمد کسب می نماییم و این مجموعه توریست چهار میلیون شغل به وجود می آورد. هم اکنون ما سه و نیم میلیون نفر بیکار در کشور داریم که اگر ۱۰ میلیون توریست وارد کشور شوند مشکل اشتغال کاملاً حل خواهد شد. در صنعت گردشگری باید زیربناها مثل هتل، فرودگاه و حمل و نقل را درست نماییم و همه اینها به آسانی امکان پذیر است. حتی اگر سرمایه گذار داخلی نداشته باشیم - که داریم - سرمایه گذار خارجی آماده است برای ما هتل بسازد و پس از پول آن هتل برداشت می شود و به کشور واگذار می شود. فرودگاه های ما قابل توسعه است. مهم ترین مشکلی که داریم و باید حل نماییم، بحث بانکی و مسائل مالی است که به خاطر تحریم مشکل داریم و دولت باید برنامه ریزی کند تا پول گردشگران به نحو مناسب وارد کشور شود.»
از سال ۹۲ تا کنون رقم ورود توریست خارجی به ایران با حرکت لاکپشتی رو به رو بود. به نحوی که تا کنون حدود ۸ میلیون توریست خارجی به ایران آمده است. این تعداد با شیوع ویروس کرونا عملاً به زیر صد نفر رسید. ضمن این که در طول ۸ سال اخیر هیچ اقدامی در جهت سرمایه گذاری، سرمایه گذاران خارجی در ایران و به ویژه در بخش اقامتی انجام نشد. مسائل مالی و حمایت های بانکی نیز همچنان گریبان سرمایه گذاران را می گیرد.
روحانی در همان سالهای اولیه ریاست جمهوری زمانی که بیشتر درباره گردشگری سخن می گفت بیان کرد: اگر فکر ما این است که اگر گردشگری وارد کشور شود فضای جامعه فاسد می شود مثل این است که ما به خودمان شک داریم. بدین سبب ما نباید به جوان هایمان شک نماییم همه این ها فرهنگ دوست و مسلمان هستند و تحت تأثیر اینگونه فسادها قرار نخواهند گرفت.

او همین طور گفته بود که دولت تدبیر، گرانی را با فکر و برنامه کنترل و کاهش خواهد داد و بیکاری را با روش هایی چون توجه به صنعت، کشاورزی و گردشگری کاهش خواهد داد و بیکاری را به نُرم جهانی خواهد رساند. چهارمین مرتبه جاذبه توریسمی دنیا از آن ایران است، اما صنعت گردشگری فعال نشده است. نیاز به سرمایه گذاری داخلی هم نیست سرمایه خارجی هم جذب می شود اگر گردشگر وارد کشور شود.
کردستان می تواند قطب گردشگری ایران باشد
روحانی همین طور در سفری که به سنندج، ارومیه و تبریز داشت، اظهار داشته بود: اگر صنعت گردشگری در کردستان احیا شود مساله بیکاری بطور کامل حل خواهد شد. کردستان می توان قطبی ازقطب های گردشگری ایران عزیز باشد و باید کاری نماییم که صادرکننده کالا و خدمت به کشور همسایه مان عراق باشیم.
هدیه تقلبی که روحانی از آمریکایی ها گرفت
هفتم مهر سال ۹۲ درست چند ماه پس از آن که روحانی روی صندلی ریاست جمهوری نشست، به نیویورک رفت و بعد از بازگشت خبر از هدیه ای باارزش داد که آمریکایی ها به ملت ایران هدیه داده اند و هدف از بازپس دادن آنرا بهتر شدن روابط فرهنگی ایران و آمریکا دانست. این شیردال که یک جام سیمین بود و محمد علی نجفی رییس وقت سازمان میراث فرهنگی اعلام نمود که احتمالاً متعلق به دوره هخامنشی باشد. اما بعد از چند روز کارشناسان میراث فرهنگی گفتند که این شیء تقلبی است و هیچ ارزشی ندارد! برگرداندن سر سرباز هخامنشی در پی سفر دوم روحانی به نیویورک نیز در سال ۹۷ صورت گرفت.
تعداد زیادی هتل تا آخر سال ۹۳ به بهره برداری می رسد
روحانی پنجم خرداد سال ۹۳ پس از آن که به دیدار معاونان سازمان میراث فرهنگی وقت رفت اظهار داشت: در بخش صنایع دستی بانوان ما می توانند بخش بزرگی از این صنایع دستی را در داخل خانه انجام بدهند، در کنار وظیفة مادری شان می توانند بار این بخش را برای درآمد خود و عظمت کشور و هم برای صادرات بر دوش بگیرند. دولت در همة زمینه ها اقداماتی باید انجام بدهد و در زمینة جذب توریستهای خارجی قسمتی از آن باید بعنوان صنایع توریستی مورد توجه قرار بگیرد شامل فرودگاه ها، قطار، جاده ها، هتل ها و زمینه های جذب توریسم از لحاظ تبلیغاتی، سیاسی و اقداماتی که برای ویزا باید انجام بگیرد، در همه این زمینه ها دولت فعال خواهد بود، اما عمدتا بخش خصوصی باید سرمایه گذاری انجام بدهد.

این سازمان می تواند با برنامه هایی که دارد برای صادرات، معرفی فرهنگ و تمدن ایرانی، اسلامی و انقلابی ما و هم برای رونق صنایع دستی، فعال بشود. ارزآوری ما بیشتر خواهد شد. اشتغال افزایش پیدا خواهدنمود و همان فرهنگ و اقتصادی که امسال باید بیشتر مورد توجه باشد، تحقق پیدا خواهدنمود. اتفاقاً این سازمان می تواند در حوزه فرهنگ و اقتصاد فعال باشد و در اجرای اقتصاد مقاومتی این سازمان باید به وظایف خودش عمل بکند.
قرار بود تا ساختار مناسبی برای این وزارتخانه تبیین شود اما با گذشت دو سال و چندین بار تغییر در ساختار، هنوز به شاکله اصلی نرسیده و هنوز ساختاری متناسب با وزارت میراث فرهنگی شکل نگرفته است ما می توانیم در سایه فعالیت این سازمان و بخش خصوصی شرایط بهتری را برای جذب توریست و صادرات بیشتر صنایع دستی و هم برای اشتغال بیشتر جوان های عزیز فراهم نماییم. به جهت اینکه از همه این آثار چه مذهبی، چه تاریخی به خوبی استفاده نمائیم، دولت باید سرمایه گذاری کند؛ هم برای حفظ و مرمت این آثار و معرفی این آثار به دنیا که مردم بشناسند و جذب بشوند و هم زمینه برای حضور و ورود گردشگران از لحاظ سیاسی (مسائل مربوط به ورود و خروج آنها به کشور) و همین طور سرمایه گذاری هایی در بخش حمل و نقل و اسکان باید انجام بگیرد. دولت دراین زمینه مصمم است و اقدامات خوبی شروع شده است. ان شاءالله تعداد زیادی هتل تا اختتام امسال به بهره برداری می رسد. برای سال های آتی از سرمایه گذاران بخش های مختلف مخصوصاً بخش های خصوصی در این عرصه دعوت می کنم. دولت هم دراین زمینه بوسیله صندوق کمک خواهدنمود به جهت اینکه بتوانیم زمینه را فراهم بکنیم و ان شاءالله همچنین که در دو ماهه اول شاهد ۳ برابر شدن در قسمتی از زمینه ها برای جذب توریست هستیم، در ادامه سال هم بتوانیم این روند را ادامه بدهیم.
سالی یک میلیون توریست اضافه می شود
اردیبهشت سال ۹۶ روحانی که قصد داشت برای دولت دوازدهم هم کاندید شود در نخستین برنامه تبلیغاتی خود وعده دیگری داد و اظهار داشت: تصمیم دولت بر این است که سالانه یک میلیون نفر بر گردشگری کشور بیافزاید.
همچنین وی در سال ۹۶ اظهار داشت: بازگشت عزت به پاسپورت ایرانی یکی از وعده های حسن روحانی رییس دولت یازدهم به مردم بود. وی در یکی از برنامه های تلویزیونی خطاب به مردم ایران اظهار داشت: به همه هموطنان قول می دهم که افتخارات بزرگان ایرانی که برخی کشورهای همسایه آنرا تصاحب کردند برگردانم و احترام پاسپورت ایرانی نیز برگردانده می شود.
مخالفت با وزارت شدن سازمان میراث فرهنگی
در مدتی که روحانی رییس جمهور بود، محمد علی نجفی، مسعود سلطانی فر، زهرا احمدی پور، علی اصغر مونسان بعنوان رؤسای سازمان میراث فرهنگی انتخاب شدند. همین طور با آنکه دولت اصلاً قصد نداشت که سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه تبدیل گردد و دلیل خودرا هم بزرگ شدن دولت می دانست اما در نهایت با تصویب نمایندگان مجلس، سازمان میراث فرهنگی در مرداد سال ۹۸ به وزارت تبدیل شد و علی اصغر مونسان هم بعنوان وزیر در آن فعالیت کرد.
از آن زمان قرار بود تا ساختار مناسبی برای این وزارتخانه تبیین شود اما با گذشت دو سال و چندین بار تغییر در ساختار، هنوز به شاکله اصلی نرسیده و هنوز ساختاری متناسب با وزارت میراث فرهنگی شکل نگرفته است چون یک دفعه بعنوان مثال گردشگری با معاونت سرمایه گذاری ترکیب می شود و بار دیگر جدا کار می کند هنوز هم بسیاری از کارمندان این وزارتخانه نمی دانند در نهایت ساختار این وزارت به چه شکل و شمایلی رسید.
مشکلات یک قرن گذشته در دولت دوازدهم
۲۹ خرداد ۱۴۰۰ حسن روحانی در جلسه هیأت دولت با تبریک به ابراهیم رئیسی بعنوان منتخب مردم اظهار داشت که ۴۵ روز دیگر اختتام ماموریت دولت دوازدهم خواهد بود. من افتخار می کنم در دولتی بودیم که سخت ترین ایام تاریخ ایران را شاهد بودیم و بار مسئولیت را در طول یک قرن گذشته حمل کردیم و روزهای سختی را پشت سر گذاشتیم.

منظور روحانی از روزهای سخت، مطالبی از قبیل تحریم ها و همزمانی آن با شیوع ویروس کرونا بود. غیر از آن اتفاقاتی مانند سیل و سقوط هواپیما و شهادت سردار سلیمانی نیز سبب شد تا از سال ۹۸ تا کنون صنعت گردشگری ایران زمین بخورد و فعالان صنایع دستی نیز به بدترین وضعیت گرفتار شوند.
آخرین وعده
رئیس جمهور دولت دوازدهم در آخرین وعده های خود در حوزه گردشگری گفته است: در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۰ هم با مشکلاتی روبرو می باشیم اما در عین حال این نوید را می دهم که وضع گردشگری در ماه های پایانی امسال وقتی واکسیناسیون در سراسر کشور انجام بگیرد شرایط جدیدی می شود و همه این زحماتی که مردم و بخش دولتی و خصوصی کشیدند در آخر امسال شاهد بهره برداری خواهند بود.
رئیسی و گردشگری
حالا سید ابراهیم رئیسی بعنوان رییس جمهور ایران انتخاب شده است. رییس جمهوری که ۴۴ روز دیگر بر این صندلی خواهد نشست، تا حالا هیچ وعده ای در شعارهای انتخاباتی خود در زمینه گردشگری نداشته است جز این که کمیته گردشگری در ستاد انتخاباتی دارد و این کمیته هم هر از گاهی یک برنامه تبلیغاتی تهیه کرده و کارشناسان قدیمی سازمان میراث فرهنگی را دور هم جمع کرده تا بتواند ساختاری دیگر برای وزارت میراث فرهنگی تعریف و پیشنهاد کند. البته باید دید وعده رئیسی درباره این که ترکیب کابینه او ارتباطی با ستادهای انتخاباتی او ندارد در زمینه گردشگری چه خواهد شد؟
اکنون باید منتظر ماند و دید که دولت رئیسی چه برنامه ای برای توسعه صنعت گردشگری و تقویت میراث فرهنگی و صنایع دستی ایران دارد چون تا کنون برنامه مشخصی از طرف وی ارائه نشده است.


منبع:

1400/03/30
17:31:00
5.0 / 5
643
تگهای خبر: تاریخی , توریست , سازمان میراث فرهنگی , سرمایه گذاری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد