سیدسجادی:

تاریخ شهر سوخته ۳۰۰ سال قدیمی تر شد

تاریخ شهر سوخته ۳۰۰ سال قدیمی تر شد

به گزارش سفرگو، سرپرست جستجوهای باستانی شهرسوخته اظهار داشت: این شهر متعلق به ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد نیست بلکه حداقل ۳۰۰ سال قدیمی تر است یعنی این شهر حداقل ۳۵۵۰ سال قبل از میلاد بنیانگذاری شد.



به گزارش سفرگو به نقل از مهر، مراسم رونمایی از بازی های رومیزی «باستانی شهر سوخته» و «مار و دُم شهر سوخته» به همت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با همکاری شورای نظارت بر اسباب بازی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار گردید.
در این نشست سید منصور سید سجادی سرپرست جستجوهای دیرینه شناسی شهر سوخته ضمن اشاره به بازی باستانی شهرسوخته اظهار داشت: بازی هایی از این دست را در خاورمیانه؛ ترکمنستان، قبرس، مصر و معروف ترین آنرا در گورستان سلطنتی «اور» در عراق امروزی داریم که شباهت فراوان و شگفت انگیزی به بازی شهر سوخته دارد.
وی ضمن اشاره به این که در دیرینه شناسی به دنبال رقابت نیستیم خاطرنشان کرد: در پژوهشها و آزمایش های اخیر بر مبنای شواهد و یافته ها متوجه شدیم که شهر سوخته برخلاف آن چه تصور می کردیم متعلق به ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد نیست بلکه حداقل ۳۰۰ سال قدیمی تر از آن چیزی است که فکر می کردیم یعنی این شهر حداقل ۳۵۵۰ سال قبل از میلاد بنیانگذاری شده است.
این دیرینه شناس اضافه کرد: دراین جابجایی، تاریخ این بازی هم که گمان می کردیم متعلق به حدود ۲۲۰۰-۲۱۰۰ قبل از میلاد (۴۲۰۰ سال پیش) است ۲۰۰ سال قدیمی شده که این امر نشانگر آن است که بازی شهر سوخته ۲۰۰ سال از بازی معروف گورستان سلطنتی اور قدیمی تر است.
سید سجادی قبر سردابه ای که بازی شهر سوخته در آن کشف شده را یکی از ۴۰ هزار قبور دهگانه ای خواند که در گورستان شهر سوخته وجود دارد و اظهار داشت: حداقل حدود ۶۰ هزار انسان در این گورستان از ۴ تا ۵ هزار سال پیش آرمیده اند.
وی ضمن اشاره به این که هر یک از قبور این گورستان نکته ای را مشخص می کند و هر نوع از قبور در شهر سوخته مبین یک طبقه اجتماعی است اظهار داشت: قبور سردابه ای که شامل یک اتاقک برای دفن متوفی و هدایا و نذورات است متعلق به افراد نخبه یا در واقع کلاس برتر جامعه (حکمران، تجار و …) بوده است.
این دیرینه شناس اضافه کرد: قبر شماره ۷۳۱ که این شیء پرارزش در آن کشف شد از نظر اشیا باستانی بسیار غنی است به نحوی که در آن قاشق غذاخوری و ظرف سفالی با نقش مشهور به اولین پویانمایی تاریخ (انیمیشن بز جهنده) کشف شد.
سید سجادی با اشاره به اینکه در کنار کشف این بازی به حقیقت های بسیاری دست یافتیم خاطرنشان کرد: جنس تخته این بازی از چوب آبنوس است که در فلات ایران به عمل نمی آید و متعلق به شمال پاکستان امروز یا در واقع هندوستان است که نشان دهنده ارتباط این جامعه با جوامع دیگر بوده، همینطور هنر خراطی در این شیء بسیار زیبا اجرا شده است.
سرپرست جستجوهای شهر سوخته اظهار داشت: گمان می نماییم افرادی که این بازی را انجام می دادند حتما با ریاضیات و منطق آشنا بودند و از آنجائیکه وقتی را برای بازی صرف می کردند بی گمان از رفاه نسبی برخوردار بوده اند.
وی خطاب به دانش آموزان حاضر در مراسم اظهار داشت: آثار باستانی این مملکت حتی آن خرده سفال ها که بنظر مهم نمی آیند، در واقع مثل برگ های شناسنامه ما هستند که هویت مان را نشان می دهند کار ما باستان شناسان جمع آوری این خرده ریزهای پراکنده و چسباندن آنها به یکدیگر است تا هویت ۴-۵ هزار ساله خویش را پیدا نماییم.


منبع:

1402/08/18
12:40:46
5.0 / 5
252
تگهای خبر: آزمایش , باستانی , فرهنگی , گردشگری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد