در راستای تعطیلی چند ماهه ی موزه هنرهای معاصر تهران

چگونگی بازسازی این موزه را مشخص كنید!

چگونگی بازسازی این موزه را مشخص كنید!

سفرگو: آن را در خیابان كارگر شمالی، كمی بالاتر از پارك لاله می یابید، مهرماه كه سر برسد چهل و یك سالش تمام می گردد. هم خودش باارزش است و هم گنجینه ای كه سال هاست از آن نگهبانی می كند، موزه هنرهای معاصر تهران كه در تمامی دنیا سر زبان ها است، مقرر است مدتی در تعطیلی و بازسازی به سر ببرد اما هنوز جزئیات كامل این كار اعلام نشده است.


به گزارش سفرگو به نقل از ایسنا، چشم ها و دل های نگرانی در این سال ها موزه هنرهای معاصر را دنبال می كنند، نگران از اینكه مبادا یك تار از موی هنری آن كم شود یا آسیبی به گوشه ای از قبای آن برسد.
در سال ۱۳۹۵ اعلام گردید مقرر است چند اثر از گنجینه موزه (۳۰ اثر ایرانی و ۳۰ اثر خارجی) برای نمایش به برلین و رم بروند، این تصمیم اعتراض های زیادی را از جانب هنرمندان به سمت مسئولان وقت موزه و وزارت ارشاد روانه كرد.
عده ای معتقد بودند این كار به صلاح نیست و امكان دارد اتفاقی برای این آثار رخ دهد. حتی دامنه این كار آنقدر بالا گرفت كه وزیر امور خارجه جمهوری فدرال آلمان به محمدجواد ظریف - وزیر امور خارجه ایران - نامه ای نوشت و در آن بازگشت سالم آثار را ضمانت كرد، اما این پروژه اجرایی نشد و این آثار در ایران ماندند.
حتی زمانی كه حرف هایی در خصوص واگذاری این موزه (كه اكنون تحت نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت می كند) به ارگان های دیگر مانند بنیاد فرهنگی هنری رودكی یا سازمان میراث فرهنگی عنوان شد موجی از اعتراض ها و نگرانی ها را به وجود آورد.
از روزی كه موزه هنرهای معاصر ساخته شد تا به امروز، یكی از مهم ترین گنجینه های هنر مدرن بعد از جنگ جهانی دوم تا دهه ۱۹۸۰ در این موزه جمع آوری شده است. گفته می گردد این مجموعه یكی از كامل ترین مجموعه های هنر اكسپرسیونیسم انتزاعی در جهان است كه همه جنبش های هنری قرن ۱۹ و ۲۰ را یكجا پوشش می دهد.
در این مجموعه آثار مختلفی از دوره های متفاوت كاری پابلو پیكاسو وجود دارد. همینطور «نقاشی دیواری روی زمینه قرمز هندی» اثر جكسون پولاك دیگر اثر شاخص موزه است كه مشهورترین كار موزه و به لحاظ قیمتی، گران ترین اثر این مجموعه است.
مجموعه بسیار معروف «مائو» و اثر «خودكشی» از اندی وارهول هم از دیگر آثار شاخص موزه است. آثاری از بهمن محصص، پرویز كلانتری، حسین زنده رودی، محمود فرشچیان و ماركو گریگوریان در بخش نقاشی هنرمندان ایرانی وجود دارد.
ایسنا در گزارشی كه مردادماه ۹۵ بعد از بازدید از بخشی از گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران منتشر نموده، آورده است «بخش نقاشی گنجینه موزه هنرهای معاصر، اتاقی است شامل چند ریل فلزی كه روی آن ها آثار هنری نصب شده است. تأسیسات مربوط به نگهداری از آثار همان تأسیسات ۴۰ سال پیش است و به روزرسانی نشده اند. آثار برای دور ماندن از صدمه باید در دما و رطوبت خاصی نگهداری شوند، شرایطی كه هنوز به استانداردهای خود نرسیده و اخیرا به علت وجود برخی شرایط خاص، همچون مشكلات ناشی از فعالیت مترو تهران در آن منطقه، با تغییراتی همراه شده است...»
معماری موزه هنرهای معاصر یكی از شاخص ترین آثار معماری معاصر ایران است كه نمای خارجی آن وام گرفته از بادگیرهای كویر ایران است و گفته می گردد ساخت آن ۹ سال طول كشیده است. جنس این ساختمان از سنگ و بتن است كه سبب شده استقامت خوبی دربرابر بلایای طبیعی مانند زلزله داشته باشد. باغ موزه مجسمه این مكان هم سال ها میزبان آثار باارزشی بوده است.
اما در این میان اولیور ویك ـ موزه دار سابق بنیاد بیلر ـ هم اسفندماه ۱۳۹۶ در این باره به ایسنا تاكید كرده بود «ساختمان موزه قدیمی است و احتیاج به مرمت و نزدیك شدن به استانداردهای جدید دارد.»
علی محمد زارع ـ سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران ـ ۱۰ فروردین ماه در گفت وگویی اعلام نموده بود «از سوی دولت و دفتر طرح های عمرانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای بازسازی موزه هنرهای معاصر تهران در نظر گرفته شده است كه به تناوب و شرایط خاص خودش هزینه می گردد و این بازسازی در دستور كار ما قرار دارد. بحث تعمیرات موزه قطعی است اما زمان آن هنوز دقیقا مشخص نمی باشد. مبحث اولویت های بازسازی بستگی به نظر مشاوران دارد چراكه قرارداد عمرانی با مشاوران بسته شده است و آنها در مورد اینكه از كجا شروع كنند، اعلام نظر می كنند البته ما هم درخواست ها و اولویت های خودمان را مطرح می نماییم و این اولویت ها را مورد بررسی قرار می دهند.»
چندی قبل (۹ اردیبهشت ماه) ایسنا خبردار شد كه مقرر است موزه هنرهای معاصر تهران به علت «تعمیرات گسترده» و بازسازی چند ماه تعطیل باشد. اینكه پس از چهل سال مقرر است به شكل گسترده به این مكان با ارزش رسیدگی شود، جای امیدواری دارد.
اما در این میان با وجود حساسیت هایی كه روی موزه و آثار آن هست و اینكه همان روز و بعد از انتشار این خبر، از جانب روابط عمومی موزه هنرهای معاصر تهران اعلام گردید «بازسازی موزه هنرهای معاصر تهران در آینده نزدیك آغاز می­ شود و به منظور شفاف سازی، لزوم بازسازی، مراحل مطالعاتی انجام شده و چگونگی بازسازی موزه در نشستی بیان می ­شود.» پس از گذشت نزدیك به دو هفته هنوز هیچ نشستی برگزار و اطلاع رسانی ای درباره جزئیات این كار، انجام نشده است.
این در شرایطی است كه مطالعه و آماده سازی موزه برای این بازسازی حدودا از آخر فروردین ماه و آخر آخرین نمایشگاه آن، شروع شده است و موزه در تعطیلی به سر می برد.
در این زمینه گفته می شود، كارهای مطالعاتی برای تعمیر موزه شروع شده، ناظر اصلی و مجری دفتر طرح های عمرانی وزارت خانه ارشاد است و پیمانكار این طرح هم انتخاب شده است. همه بخش های موزه در این تعمیرات كه زمان بندی آن ۴ تا ۵ ماه پیش بینی شده تعطیل خواهد بود. این تعمیرات بخش گنجینه، گالری و بخش های دیگر موزه را در بر خواهد گرفت.



1397/02/22
19:01:56
5.0 / 5
2319
تگهای خبر: ساختمان , فرهنگی , موزه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد