عضو هیات مدیره انجمن صنفی مرمتگران كشور:

میراث فرهنگی امروز مسئله ای فراتر از جناح سیاسی است

میراث فرهنگی امروز مسئله ای فراتر از جناح سیاسی است

یزد عضو هیات مدیره انجمن صنفی سراسری مرمتگران آثار فرهنگی و هنری ایران با اشاره به اینکه امروز میراث فرهنگی مسئله ای فراتر از جناح سیاسی است، اظهار داشت: خوشبختانه نگاه کلان دولت سیزدهم همسو با حفاظت از میراث فرهنگی و توسعه گردشگریست اما نگران این مساله در سطوح پایین تر مانند شهرها هستیم.


«مجید علومی» در گفت و گو با خبرنگار ایسنا راجع به برخی ابراز نگرانی ها از تخریب ها و تغییرات آتی در این عرصه، اشاره کرد: نگاه های دهه ۶۰ به انتها رسیده و دیگر نگاه سیاست مداران گذشته در وضعیت فعلی کشور وجود ندارد بطوریکه امروز میراث فرهنگی مسئله ای فراتر از جناح سیاسی است و بعنوان اولویت هرچند شعاری، به آن نگاه می شود.
وی اشاره کرد: امروز دنیای گسترده با فضای مجازی و رسانه ها، قدرت لازم برای جلوگیری از هجمه های اتفاق افتاده را دارد و از سویی آگاهی عمومی اقشار مختلف نیز ارتقا یافته بطوریکه همه می دانند میراث فرهنگی و گردشگری راه تعامل بین المللی است.
این مسئول با اشاره به اینکه در نگاه کلان شاهد کج سلیقگی ها نخواهیم بود، اظهار داشت: خوشبختانه نگاه کلان دولت سیزدهم نیز همسو با حفاظت از میراث فرهنگی و توسعه گردشگریست اما نگران سطح خرد این نگاه خصوصاً در سطح شهرها هستیم.
وی اشاره کرد: در حالی قبلاً شهرداری ها خود یکی از عوامل تخریب میراث فرهنگی بودند که در دوره های اخیر شاهد تعامل خوب شهرداری ها و متولیان میراث فرهنگی هستیم که امیدواریم این تعامل در دوره جدید نیز ایجاد شود.
مرمت به شرط اصالت

علومی با اشاره به اینکه توجه به بافت تاریخی یزد و مرمت این بافت پس از ثبت جهانی آن با تبدیل خانه های تاریخی به هتل های سنتی شروع شد، اظهار نمود: در جریان این توجهات، گردشگران به بافت تاریخی بیشتر جذب شده و زمین ها و خانه های این عرصه، ارزش افزوده پیدا کردند، بسیاری با خرید خانه های این بافت تاریخی نسبت به مرمت آنها دست به کار شدند، بطوریکه به یک باره، نهضت مرمت در این بافت راه افتاد.

وی با اشاره به اینکه تقاضا در بافت تاریخی افزایش شایان توجهی یافته است، اظهار داشت: البته با افزایش تقاضا، مرمت های نامناسبی را هم در بافت تاریخی شاهد بودیم بطوریکه بعضاً پایبند به اصالت بنا نبود و تنها نوسازی و زیباسازی خانه های تاریخی محسوب می شد.
این مسئول در همین رابطه تصریح کرد: مرمت نه فقط در یزد بلکه در بعضی شهرهای تاریخی کشور نیز به رغم کسب جوایزی در این عرصه، رضایت بخش نیست و گاهی با اصالت معماری بومی بنا همخوانی ندارند.
وی به تطبیق معماری بومی و بعضاً دست بردن استادکاران در اصل معماری بنا اشاره نمود و اظهار داشت: مرمت بومی یزد در تزئینات با سایر شهرهایی مانند کاشان متفاوت می باشد اما گاهی تعدادی از استادکاران با پیاده کردن معماری شهرهای دیگر در خانه های تاریخی یزد، آنها را از اصالت خارج می کنند؛ البته با مواردی که گزارش شود، برخورد می نماییم.
علومی با اشاره به اینکه نظارت دقیق تری برای بافت تاریخی لازم است، اشاره کرد: باید اصالت بنا در اصل مرمت حفظ شود و مشاوران و استادکاران به حفظ اصالت ابنیه احترام بگذارند.
راه نجات بافت های تاریخی
جانشین پایگاه میراث تاریخی شهر جهانی یزد با اشاره به ضرورت تداوم حیات بافت تاریخی یزد، اشاره کرد: خواه ناخواه این بافت تاریخی به سمت اقتصادی شدن و تبدیل شدن به شهری مانند ونیز خواهد رفت مگر اینکه هر چه زودتر از این مسئله جلوگیری شود تا شاهد مرگ بافت تاریخی و اصالت آن نباشیم.
وی با تاکید بر اینکه بافت تاریخی بدون حیات و سکونت مردم کالبدی خشتی خواهد بود، اظهار داشت: خوشبختانه از حدود هر هشت طرحی که در کمیته فنی مورد بررسی قرار می گیرد، یک طرح مربوط به سکونت در این بافت است و این مسئله نشان میدهد مردم مشتاق به زندگی در بافت تاریخی یزد هستند.
علومی با اشاره به لازمه جلوگیری از موزه ای شدن بافت تاریخی با توجه جدی به مردم آن، اظهار داشت: تنوع گردشگری مسئله مهمی است که در احیای بافت تاریخی موثر خواهد بود و می تواند به تداوم حیات و سکونت در بافت کمک نماید اما از همه مهمتر ذی نفع شدن مردم دراین زمینه است.
وی اشاره کرد: اگر مردم جریانساز و مجری تنوع گردشگری باشند و از خارج شهر و بافت برای رویدادها، کاربری های اقتصادی و سایر مسائل مربوط به این بافت تاریخی اقدام نکنیم، مردم هم ساکن بافت تاریخی خواهند بود.
وی با اشاره به اینکه حفاظت و مرمت از بافت تاریخی هم با ذی نفع شدن مردم مسیر بهتری را در پیش خواهد داشت، باردیگر اشاره کرد: گاهی شاهد این مسئله هستیم که تعدادی از افراد با معماری خانه های قاجاری را به دوره های قبلی مانند صفوی تغییر می دهند و این مسئله را موثر در ارتقای ارزش آن میدانند.
عضو هیات مدیره انجمن صنفی سراسری مرمتگران آثار فرهنگی و هنری ایران نسبت به این مسئله که گویا تا حالا موارد زیادی نداشته است، اظهار داشت: برگرداندن خانه به سبک های قبلی بیشتر مربوط به خانه هایی بوده که الحاقاتی از قبل داشته اند یعنی خانه ای صفوی که با الحاقاتی در دوران قاجاری تغییر سبک داده است و استادکار و معمار این الحاقات را منشا بازگرداندن معماری می داند.
علومی با اشاره به اینکه باید به الحاقات و تغییرات معماری در دوران گذشته نیز احترام بگذاریم، بیان کرد: هر چند این مسئله سلیقه ای است و در بعضی موارد نیز قابل قبول نیست اما متاسفانه اتفاق میافتد و به کالبد بنا احترام گذاشته نمی گردد.
وی با اشاره به اینکه بازسازی سبکی از مرمت گذشته در بنایی با اصالتی متفاوت در صورت گزارش دادن نقد می شود، اظهار داشت: باید استادکاران و متولیان این مسئله بپذیرند که این تغییر معماری و سبک قسمتی از اصالت و هویت بناست و اگر توجیه شوند به درک این تغییرات می رسند، در عین حال باید بدانند که ما نسبت به آیندگان خود نیز پاسخگو هستیم.
تقاضای بالای مرمت با جهانی شدن
این مسئول با اشاره به اینکه دنیا نیز به سمت و سوی حفظ اصالت ها و حفظ معماری پایدار و بومی و متناسب با اقلیم و محیط زیست پیش می رود، اظهار داشت: با ثبت جهانی این مسئله در یزد صورت گرفت اما با وجود قوانین و مسائل متعدد، گاهی بر طبق مصلحت های سیاسی و اجتماعی و دیگر موارد برخی موافقت ها صادر گردیده است که اصالت بافت تاریخی را زیرسوال برده و درشان این شهر میراث جهانی نیست.
وی البته به تغییر چنین طرح هایی اشاره نمود و اظهار داشت: مواردی را در یزد شاهد می باشیم که با بافت تاریخی همخوانی ندارند و مصادیق آن از چشم مردم پوشیده نیست اما امروز میراث فرهنگی با همه سختی هایش بازویی قوی و همراه دارد و جای نگرانی نداریم.
جانشین پایگاه میراث جهانی شهر تاریخی یزد، اشاره کرد: نسبتاً مدیریت خوبی را دراین زمینه داشتیم هر چند که کرونا صورت گرفت اما منجر گردید تا برخلاف رکود گردشگری، فرصتی برای تنفس بافت تاریخی و جلوگیری از حجم گسترده مرمت ها از طرف مردم شود.
وی با اشاره به اینکه مردم یزد در چنین مسائلی بسیار رشد کرده اند، اشاره کرد: هر چند گاهی با ناراحتی و مقاومت نیز روبرو می‎شویم اما با احتیاط با مسائل مربوط به مرمت و حفظ اصالت و سبک بنا در بافت تاریخی در کمیته فنی برخورد می نماییم.
علومی با مرور اوایل دوران ثبت جهانی بافت تاریخی اظهار داشت: اوایل ثبت جهانی ما بسیار مشکل داشتیم و پدیده ثبت منجر شده بود تا با حجمه زیادی از مخالفت ها خصوصا از طرف مردم روبرو شویم، مردمی که تمایل به تغییر داشتند اما در زمان نه چندان زیادی مردم هم همراه شدند.
وی با اشاره به اینکه کمبود نیرو و امکانات و اعتبارات میراث فرهنگی از مشکلات اثرگذار درباب مرمت هاست، اظهار داشت: گستردگی حریم و عرصه بافت جهانی و تاریخی در یزد بسیار زیاد است و این نیروها که تنها با تعدادی کمتر از انگشتان دست هستند، مسئولیت حفاظت و مراقبت از بافت را برعهده دارند.
وی ادامه داد: از طرفی تقاضای بالای مرمت هم مسئله دیگری بود که امان میراث فرهنگی را بریده بود و کرونا فرصتی برای تنفس و کاهش مرمت ها شد.
عضو هیات مدیره انجمن صنفی سراسری مرمتگران آثار فرهنگی و هنری ایران با اشاره به این که یزد قابلیت و ظرفیت تبدیل شدن به قطب مرمت کشور را دارد، اظهار داشت: حالا نیز درباب مرمت از جایگاه بسیار خوبی در سطح کشور برخورداریم.



1400/04/26
21:05:29
5.0 / 5
487
تگهای خبر: تاریخی , خرید , زندگی , فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد