یك فنجان اسپرسو،
برزیل چگونه امپراطوری قهوه را از آن خود کرد؟
خراسان رضوی بعد از آنکه هلندی ها توانستند انحصار مسلمانان در تولید قهوه را بشکنند، با یک توطئه عجیب نهال قهوه را از دربار لوئی چهاردم سرقت کرده و با انتقال به مارتینیک، تولید، پرورش و نشاء آنرا در آمریکای جنوبی شروع کردند.
سال ۱۷۲۷ میلادی دولت برزیل تصمیم گرفت قهوه را برای آینده خود و بعنوان راهکاری جهت حل و فصل اختلافات مرزی بین گویان فرانسه و گویان هند در سواحل شمال غربی جنگل های آمریکای جنوبی به ارمغان آورد. دولت برزیل سرهنگ فرانسیسکو ملوپالتا را برای داوری این سازش انتخاب و روانه منطقه می کند، در حالیکه هدف واقعی او به دست آوردن گیاه خواستنی قهوه بود.
پس از تمام تلاشهای پیگیرانه و موفق خود برای برقراری صلح، استاندار گویان فرانسه از اعطای درخواست ساده ملوپالتا برای نهال های قهوه خودداری می کند. ملوپالتا که نقشه فریبنده دومی هم در سر داشت، به این مورد اعتراضی نمی نماید. فرانسیسکوی جذاب بعد از یک شام دولتی به کمک همسر استاندار گویان فرانسه، یک دسته از گل هایی که با گیاهان بارور قهوه پوشیده شده بود را دریافت می کند. او به برزیل می رود و از میان این قلمه های جدا شده، بزرگ ترین امپراطوری قهوه در جهان را که هم اکنون از آن یاد می نماییم را آغاز می کند.
در سال ۱۸۷۱ میلادی جان آراباکل با کمک یک مکانیک دستگاهی را اختراع کرد که قهوه را در بسته های کاغذی بسته بندی کرده و برچسب می زد و از کارخانه وی در نیویورک نخستین تولید انبوه قهوه به سراسر کشور شروع شد.
سرانجام آرابکل بزرگ ترین واردکننده قهوه در جهان و به سرعت صاحب بزرگ ترین شرکت کشتی رانی در آمریکا شد و بعد از آن تمام کشتی های مشغول به تجارت قهوه در آمریکای جنوبی را از آن خود کرد.
با شروع قرن نوزدهم اتفاقات بسیار زیادی در عرصه های مختلف دنیای قهوه رقم خورد. بسته های قهوه به صورت دانه های برشته شده برادران هیلز برای نخستین بار در بسته بندی وکیوم و با عنوان R.W.Hills ارائه شد. بعد از آن یک مبتکر پرشور، فرایندی را ایجاد کرد که هوا را از بسته بندی قهوه خارج کند تا دانه های تازه تری به دست آید. این کشف بعنوان بسته بندی وکیوم شناخته شده است و تا به امروز از پرکاربردترین روش های بسته بندی به حساب می آید.
اختراع قهوه فوری در سال ۱۹۰۰ میلادی
با سرعت گرفتن پیشرفت در زندگی بشر قهوه فوری هم در سال ۱۹۰۰ میلادی اختراع شد.
شیمیدان ژاپنی آمریکایی به نام ساتوری کاکو تلفیقی از قهوه محلول را ایجاد و آنرا در نمایشگاه پن آمریکا معرفی نمود.
ثبت اولین دستگاه اسپرسو در سال ۱۹۰۱ میلادی
در سال ۱۹۰۱ میلادی لوئیجی بیرزا ایتالیایی نخستین دستگاه تجاری اسپرسو را به ثبت رساند. او یک دستگاه برقی بزرگ بخار که قهوه را تحت فشار بالا از ترکیب آب و بخار به سرعت عصاره گیری می کرد را به دنیا معرفی نمود. اختراعی که بعدها به دستگاه اسپرسو معروف شد.
قهوه بدون کافئین چگونه کشف شد؟
«لودولیگ روزلیوس» یک واردکننده آلمانی قهوه و دستیارش «کارل ویمر» در سال ۱۹۰۳ میلادی فرایندی را جهت حذف کافئین از دانه ها بدون خراب شدن طعم آن معرفی کردند. شاید بتوان کشف قهوه بدون کافئین را زاییده یک تصادف دانست. دانه های قهوه در هنگام حمل از نیکاراگوئه در آب خیس شده بودند و هنگامی که دانه های خراب به انبار روزلیوس رسید، محققان آنجا دریافتند که قرار گرفتن در معرض آب، قسمت زیادی از کافئین را بدون تغییر در مزه خارج می کند. آن های خیلی زود متوجه شدند فرایندی که روزلیوس و ویمر اختراع کرده اند استفاده از بخار و حلال های شیمیایی بوده است. بعد از گذشت مدتی نام تجاری این قهوه به «سنکا» تبدیل و حدود ۲۰ سال بعد به آرامی به آمریکا منقل شد.
در ادامه این فرایندها سال ۱۹۰۵ میلادی سالی سرنوشت ساز برای دزدیریو پاونی نخستین باریستای وسواسی دنیا بود. او تصمیم گرفت که می تواند اسپرسوی بهتری نسبت به دیگران تولید نماید. وی در ابتدا طرح دستگاه اسپرسو لوئیجی را خریداری کرد و بعد از بررسی های طولانی متوجه شد که تلخی قهوه ناشی از بخار و دمای بسیار بالا بر روی قهوه آسیاب شده است. از نظر دزدیریو بهترین حالت جهت یک فنجان اسپرسوی باکیفیت، عصاره گیری در دمای ۱۹۵ درجه فارنهایت و فشار ۹ مرتبه است. این لحظه درخشان استاندارد تمام دستگاههای اسپرسو تا امروز را متحول ساخت.
در سال ۱۹۰۶ جورج واشنگتن مخترع نخستین قهوه فوری در میزان تولید انبوه، وارد شد و سه سال بعد آن قهوه با عنوان Red-E در بازار ارائه شد. در طول اوج محبوبیت آن در دهه ۱۹۷۰ میلادی حدودا یک سوم قهوه برشته شده در ایالات متحده به قهوه فوری تبدیل شد و در نتیجه سالانه بیشتر از ۲۰۰ میلیون پوند فروخته شد.
منبع:
کیانی، اسماعیل؛ ۱۳۹۸؛ کتاب یک فنجان اسپرسو؛ انتشارات ترانه مشهد
منبع: سفرگو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب