اجرای طرح توسعه کشاورزی، دلیل انجام گمانه زنی در یک تپه تاریخی

اجرای طرح توسعه کشاورزی، دلیل انجام گمانه زنی در یک تپه تاریخی

به گزارش سفرگو، در جهت اجرای طرح توسعه کشاورزی در کوهپایه های غربی زاگرس معروف به طرح گرمسیری، برنامه گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تپه خلیل انجام شد.



به گزارش سفرگو به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، ذبیح الله بختیاری سرپرست هیئت دیرینه شناسی اظهار داشت: تپه خلیل در محل تلاقی دو دشت ذهاب و دشت سرپل ذهاب (ذهاب جنوبی)، در بین اراضی کشاورزی روستای زرین جوب واقع شده است.
او خاطرنشان کرد: این اثر تاریخی – فرهنگی با وسعت و گستردگی حدود چهار هکتار، امروزه به صورت پشته ای کم ارتفاع اما وسیع و گسترده در بین اراضی کشاورزی قرار گرفته که سطح و حاشیه آن توسط کشاورزان منطقه به زیر کشت می رود.
این دیرینه شناس اضافه کرد: برپایه مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری فعالیت میدانی این برنامه آغاز و با انجام ۲۵ روز فعالیت میدانی، ۲۰ گمانه در حاشیه تپه خلیل در محدوده عرصه و حریم اثر به وجود آمد.
بختیاری ضمن اشاره به این که گمانه های بوجود آمده به طور عمده در فاصله حدود ۵ متر نسبت به آخرین شیب یال تپه و محل پیوستن به اراضی حاشیه ای بوجود آمد اظهار داشت: به منظور کاوش گمانه ها، عوارض و شواهد سطحی و میزان پراکنش قطعات سفال و مواد فرهنگی در حاشیه تپه مد نظر قرار گرفت.
او اظهار نمود: نتایج حاصل از کاوش تمامی گمانه های ایجاد شده، چه در حاشیه تپه و با فاصله از آخرین شیب و همینطور گمانه های بوجود آمده در محدوده عرصه ظاهری محوطه منفی بوده و هیچ گونه آثار و شواهد معرف لایه فرهنگی برجا را پدیدار نساخت.
سرپرست هیئت دیرینه شناسی نتایج کاوش گمانه ها را مبین این مورد دانست که بقایای آثار فرهنگی بر سطح پشته ای طبیعی شکل گرفته و لایه های فرهنگی در حاشیه تپه تدام نیافته است و خاطرنشان کرد: بعد از کاوش انباشت سطحی قابل کشاورزی، در بیشتر گمانه ها نهشته رسوبی سیلتی – رسی، حاصل فرایندهای رسوبی طبیعی مشخص شد که فاقد آثار و شواهد فرهنگی است.
او تصریح کرد: قطعات سفال و مواد فرهنگی به دست آمده از کاوش گمانه ها به طور عمده در ارتباط با لایه های سطحی و قابل کشاورزی و در مواردی در لایه زیر سطحی به صورت آب شُست و رسوبی است.
این دیرینه شناس ضمن اشاره به این که در خلال سالهای گذشته (سال ۱۳۹۷)، طرح عبور لوله های انتقال آب (طرح گرمسیری)، در سطح پشته شمال غربی تپه خلیل اجرا شده و نیمه شمال غربی محوطه توسط ماشین آلات تخریب و گودبرداری شده اظهارکرد: بیشتر پراکنش موادفرهنگی و قطعات سفالی قابل مشاهده در سطح محوطه، خصوصاً پشته شمال غربی حاصل دخل و تصرفات صورت گرفته در محوطه و تخریب کامل لایه های فرهنگی است.
او اظهار داشت: برپایه نتایج حاصل از گمانه زنی در حاشیه پشته شمال غربی و با عنایت به مسیر لوله انتقال آب و همینطور مواد فرهنگی پراکنده بر سطح محوطه، لایه های فرهنگی پشته شمال غربی گستردگی چندانی نداشته که در خلال اجرای طرح گرمسیری به شدت تخریب شده و کاملاً از بین رفته است.
بختیاری در انتها خاطرنشان کرد: برپایه مطالعه مواد فرهنگی جمع آوری شده از سطح محوطه و حاصل از کاوش گمانه ها، لایه های فرهنگی تپه خلیل معرف فرهنگ عبید جدید و اوروک با شاخصه سفال های نخودی منقوش و کاسه لبه واریخته است.


منبع:

1401/07/18
11:43:33
5.0 / 5
251
تگهای خبر: تاریخی , روستا , فرهنگی , گردشگری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد