گزارش سفرگو؛

حمله وندال ها به آثار هنری

حمله وندال ها به آثار هنری

به گزارش سفرگو، وندال های آثار هنری اعتراض شأن را به وضع موجود در جهان بر سر تابلوهای گران قیمت موزه ای خالی می کنند و با کوشش برای تخریب این آثار تصور می کنند؛ حرف شأن شنیده می شود.



خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ شاید این هم نوعی جدید از اعتراض در عصر مدرن باشد که عده ای معترض به مسائل زیست محیطی در جهان حرفشان را در رابطه با سیاست های اعمال شده به بدترین شکل ممکن بیان می کنند.
آنها شعار یا حرفشان را روی پارچه ای می نویسند و جلوی یک تابلوی گران قیمت و مشهور در موزه ای کمین می کنند وقتی اوضاع را مناسب دیدند یا سوپ گوجه و کیک خامه ای روی تابلو می ریزند یا دستانشان را چسب زده و به تابلو می زنند تا بازدیدکنندگانی که به آن مکان رفته اند از آنها فیلم و تصویر بگیرند.
در برخی موارد هم آنها با چند خبرنگار و عکاس از قبل هماهنگ کرده تا در زمان این اتفاق صدایشان بیشتر در رسانه های آن کشور دیده شود. اما آیا این روش بهترین نوع اعتراض برای انسان جامعه مدرن و اروپایی است؟
البته که این جو رسانه ای که چند خرابکار بوجود آورده اند جز یکی دو روز دوام ندارد اما نشان داده است خشم اعتراض در کشورهای دیگر متأسفانه بر سر آثار موزه ای و هنری خالی می شود.
جالب اینجاست که این آثار موزه ای و هنری کمترین صدمه را در این اتفاقات می بینند چون نحوه نگهداری از این آثار در کشورهای دیگر به نحوی است که می توانند پیشبینی کنند چنین اتفاقاتی می افتد ازاین رو این تابلوها یا در محفظه های شیشه ای برای حفظ دما و حرارت و رطوبت قرار دارند یا جلوی آنها سد شیشه ای وجود دارد که از بروز هر اتفاقی جلوگیری نماید.
البته در بعضی موزه ها و گالری ها هم که از این آثار به خوبی نگهداری نشده، وندال ها کم نگذاشتند و تا می توانستند خرابکاری کردند. مثلا چند سال پیش یک بازدید کننده موزه لوور فرانسه تابلوی متعلق به سال ۱۸۳۰ را با نوشته مخدوش کرد. کارکنان موزه لوور این زن ۲۸ ساله را دستگیر کرده اند. این زن روی این تابلوی رنگ روغن نوشته است "AE911". این نوشته مخفف کمپینی است که خواستار انجام تحقیقات مستقل کنگره آمریکا از حادثه ۱۱ سپتامبر است.
مقامات موزه لوور اعلام نموده اند که درحال ترمیم این تابلو هستند. این تابلو یکی از میراث ها و نمادهای هنری مهم دوران انقلاب فرانسه است که اثر نقاش معروف فرانسوی «فردریک اوژن دلاکروا» است. دو دانشجو هم که از تظاهرکنندگان جنبش های محیط زیستی هستند دستان خویش را به قاب یک تابلو در گالری در لندن چسباندند. این تابلو یک زندگی روستایی در کنار رودخانه را به تصویر کشیده بود که توسط هنرمندی به نام جا کنستبل در سال ۱۸۲۱ میلاد کشیده شده و به نام The Hay Wain شهر دارد. این دو دانشجو هم از دانشگاه برایتون بوده اند که قبلاً در تظاهرات توقف نفت حضور پیدا می کردند. این دو دانشجو با چسباندن نقاشی بازسازی شده روی تصویر اصلی هنر دوستان را خشمگین کرده بودند.
آنها در توئیت های مختلفی نوشته بودند که این کار باور کردنی نیست. لطفاً از صدمه رساندن به نقاشی های تاریخی و شکننده که مردم عادی با دیدن آنها لذت می برند دست بردارید چرا راه دیگری را برای رساندن پیام خود پیدا نمی کنید. بعد از این اقدام نقاشی از روی دیوار گالری برداشته شد و معترضان هم دستگیر شدند. فعالان معروف به گروه Just Stop Oil تظاهرات مشابهی را در گالری های هنری گلاسکو، منچستر و لندن انجام داده اند. حامیان این گروه خویش را به تابلوی بزرگ شام آخر داوینچی در آکادمی سلطنتی هم رساندند و دست های خویش را روی قاب آن چسباندند. آنها از دولت خواستند که هر چه سریع تر مجوزهای جدید نفت و گاز در بریتانیا را متوقف کنند. شام آخر یکی از معروف ترین تابلوهای داوینچی است که در این گالری اثر منسوب به جیامپیترینو شاگرد لئوناردو به معرض نمایش گذاشته شده بود.
یکی از متجاوزان به این اثر هنری یک زن ۴۷ ساله بوده که در جریان این اعتراض می گفت ما باید استخراج نفت و گاز جدید را همین هم اکنون متوقف نماییم. تا وقتی که دولت بیانیه معناداری برای این کار بدهد، از اختلال در مؤسسات هنری دست برمی داریم ولی تا آن زمان این اختلال ادامه می یابد تا جوانان بدانند که ما تمام تلاش خود ر برای آنها انجام می دهیم. معترض دیگر به نام جسیکا آگار، ۲۱ ساله دانشجوی هنر از هرفورد اظهار داشت: هیچ نقاشی به اندازه جان برادرزاده ۶ ماهه من ارزش ندارد. هیچ مجسمه ای نمی تواند به نوزادانی که گرسنه هستند غذا بدهد چونکه گرمای شدید محصولات غذایی را از بین می برد. پرستاران بیرون از بانکهای مواد غذایی صف کشیده اند، نه گالری ها.
یکی از معروف ترین تابلوها که بارها و بارها مورد تعرض قرار گرفته تابلوی مونالیزا در فرانسه است. فصل بهار سال جاری مردی که لباس پیرزنی را به تن کرده بود و روی صندلی چرخدار نشسته بود ناگهان برخاست و تلاش کرد شیشه ضد گلوله مونالیزا را بشکند؛ سپس مبادرت به مالیدن کیک خامه ای روی شیشه کرد و پیش از این که توسط نیروهای امنیتی دستگیر شود، گل های در دستش را در همه جا پرتاب کرد. مونالیزا که به لبخند ژوکوند هم مشهور است نام یکی از پرآوازه ترین تابلوهای نقاشی لئوناردو داوینچی هنرمند مشهور ایتالیایی است که با رنگ روغن بر روی صفحه چوب سپیدار نقاشی شده است. این نقاشی دارای عناوینی همچون شناخته شده ترین، پربازدیدترین و مورد تقلید واقع شده ترین اثر جهان است. این اثر استثنایی در طول تاریخ چندین بار ربوده شده و هرچند بیشتر از ۵۰۰ سال از زمان خلق آن می گذرد صدمه چندانی ندیده است.
این روزها هم روزنامه گاردین اطلاع داده که دو زن معترض متعلق به گروههای اعتراضی آب هوا به تابلوی گران قیمت گل های آفتابگردان گالری ملی لندن حمله کرده و روی آنها سوپ گوچه فرنگی ریختند. این دو معترض از دولت می خواهند تمام مجوزها برای اکتشاف توسعه و تولید سوخت های فسیلی در بریتانیا متوقف نماید. البته این تابلوی ۸۰ میلیون دلاری با شیشه پوشانده شده بود و صدمه ای به آن نرسید اما دو زن معترض بعد از چسباندن دست های خود به دیوار این گالری و پایین تابلو فریاد می زدند که چه چیزی ارزش بیشتری دارد، هنر یا زندگی؟ آیا ارزشش بیشتر از غذاست؟ بیشتر از عدالت؟ آیا شما بیشتر نگران محافظت از یک نقاشی هستید یا محافظت از سیاره و مردم ما؟
مشت زنی به تابلو «نیم تنه یک زن پیکاسو» به ارزش ۲۰ میلیون پوند در موزه Tate Modern توسط فردی که در به دنبال کسب شهرت بود او را روانه زندان کرد. این تابلو که در ماه می سال ۱۹۴۴ توسط پابلو پیکاسو در پاریس کشیده شده است، سوژه الهام بخش معروف و عکاس وی، Dora Maar، را به سبک نیمه انتزاعی به تصویر می کشد.
طبق توضیحات گالری ترمیم و بازسازی تابلو با هزینه ای افزون بر ۳۵۰ هزار پوند، ۱۸ ماه طول خواهد کشید، اما تاثیر خسارت وارد آمده بر ارزش ۲۰ میلیون پوندی این اثر هنوز مشخص نیست.

در اقدامی عجیب هم مردی ایرلندی وارد موزه ای شده و با این تابلو (اثر مونه) مواجه گردید. او وقتی فهمید که تابلو ۱۰ میلیون دلار ارزش دارد، مشتی به آن کوبید که سبب محکومیت خودش به شش سال زندان شد!
در سال ۲۰۲۲ نگهبانی در یک نمایشگاه آثار هنری در روسیه به خاطر آن که «حوصله اش سر رفته بود»، برای صورت های محو یک تابلوی نقاشی یک میلیون دلاری با خودکار چشم کشید. این نقاشی که «سه صورت» نام دارد توسط آنا لپورسکایا، نقاش پیشروی اهل اتحاد جماهیر شوروی سابق، بین سالهای ۱۹۳۲ تا ۱۹۳۴ روی بوم نقاشی شده است.
آنا رشتکینا، متصدی گالری، در رابطه با هدف فرد خرابکار از انجام چنین کاری اظهار داشت: انگیزه های وی هنوز ناشناخته است، اما مدیریت مجموعه اعتقاد دارد که این کار حاصل نداشتن سلامت عقلی بوده است.

اثر هنری لپورسکایا که سه چهره بدون صورت را به تصویر می کشد، از گالری دولتی در مسکو موقتاً به نمایشگاهی در مرکز یلتسین شهر در شهر یکاترینبرگ با عنوان «جهان به مثابه غیرعینی» امانت داده شده بود تا در آن جا به نمایش درآید.
انتظار می رود که مرمت این قطعه پرارزش حدود ۳ هزار یورو هزینه داشته باشد، اما کارشناسان مطمئن هستند که میتوان نقاشی را بدون صدمه جدی به اثرات حاصل از تماس قلم موی اصلی با بوم نجات داد.
گفته می شود جوهر خودکار فقط کمی به لایه رنگ تابلو نفوذ کرده است. برای پیشگیری از وقوع حادثه مشابه، صفحه های محافظی را در بقیه قسمت های نمایشگاه نصب کردند.
حمله به موزه ها و تخریب آثار
حمله وندال ها به آثار هنری و موزه ای تنها به خراب کردن یا تهدید تابلوهای گران قیمت محدود نیست. در سال ۲۰۱۵ دو مرد مسلح ناشناس با حمله به موزه ملی باردو در پایتخت کشور تونس، مبادرت به گروگان گیری کردند. در این اقدام که پلیس آنرا تروریستی نامیده بود ۱۸ توریست خارجی هم کشته شدند. این واقعه مرگبارترین حادثه تروریستی تونس تا آن سال به شمار می آمد.
از این نوع حمله ها به آثار تاریخی موزه ها در جهان مختلف و متفاوت بوده است. در سال ۹۵ هم یک سرباز فرانسوی به سمت فردی که با کیف مشکوک قصد داشت وارد موزه لوور پاریس شود تیراندازی کرده و او را به شدت زخمی کرد. مناطق واقع در اطراف موزه هم مسدود شد. اما بعد از بررسی کیف این فرد مهاجم، مواد منفجره ای پیدا نشد.
یک هفته از حمله به تابلوی مونالیزا با کیک خامه ای نگذشته بود که یک مرد جوان به موزه هنر دالاس در تگزاس رفت و چند اثر هنری و تاریخی از یونان باستان را تخریب کرد. این جوان ۲۱ ساله با یک صندلی فلزی ورودی شیشه ای موزه را شکست و کلکسیون آنرا مورد هدف قرار داد.
یک کوزه یونانی متعلق به قرن ششم قبل از میلاد، یک ظرف سرامیکی برای نگهداری از مایعات و یک جعبه یونانی از ۴۵۰ سال پیش از میلاد و یک ظرف ظریف از دوران یونان باستان که تصویر نبرد هرکول با شیر را داشت؛ همچون آثاری بود که در این حمله صدمه دیدند.
این موزه به دنبال حادثه اعلام نمود که هرچند از این اتفاق شوکه هستیم اما خوشبختانه کسی صدمه ندید. امنیت کارکنان و بازدیدکنندگان و مراقبت از آثار هنری اولویت اول ماست.
به نظر می رسد مشهور شدن، تصور این که هر خبری در رابطه با تابلوهای گران قیمت و مشهور می تواند جهانی شود، نظر وندال ها را به خود جلب می کند تا بتوانند به این آثار موزه ای تعرض کنند چون حتما هر خبری در رابطه با این آثار جهان را تحت تاثیر قرار می دهد منتها این عمل از نظر تعداد کمی از این افراد صورت می گیرد و در هر جایی از جهان و هر کشوری چنین رفتارها نه تنها سبب خشم مردم و هنر دوستان می شود بلکه صدای اعتراض آنها هم شنیده نمی گردد بلکه همه اخبار حول اتفاقی که برای آن اثر می افتد می چرخد!


منبع:

1401/07/27
08:51:34
5.0 / 5
273
تگهای خبر: آثار تاریخی , تاریخی , توریست , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد