رد پای مغول ها در شهر تاریخی اسفراین

رد پای مغول ها در شهر تاریخی اسفراین

سفرگو: مدیر پایگاه شهربلقیس اسفراین در خراسان شمالی با اشاره به كشفیاتی در شارستان اظهار داشت: یافته های باستان شناختی نشان داده است كه بخشی از ساختار این محوطه تاریخی با حمله مغولان تخریب و بعد از آن تغییر كاربری داده و به یك فضای صنعتی(كوره های آهنگری و ساخت سفال) تبدیل گشته است.



به گزارش سفرگو به نقل از ایسنا، علیرضا نجفی اظهار نمود: از مهمترین كشفیات در شارستان در بخش معروف به تپه منار می توان به تعدادی حجره با مصالح آجر و گچ در پیرامون حیاط مركزی و یك بنای چهار ضلعی به ابعاد ۸×۸ متر با دیواری به ضخامت ۶۰/۱ سانتیمتر اشاره نمود كه احتمالاً در بالای آن گنبدی قرار داشته است.

نجفی با اشاره به كشف بخش هایی از ساختار این بنا شامل ایوان، راهرو مزین به گچبری و تعدادی حجره در جستجوهای دیرینه شناسی از فصل های قبل اظهار داشت: یافته های باستان شناختی در این بخش مبین آن است كه احیانا این ساختار با حمله مغولان تخریب و بعد از آن تغییر كاربری داده و به یك فضای صنعتی(كوره های آهنگری و ساخت سفال) تبدیل گشته و تا ابتدای حكومت سربداران این روند ادامه داشته است.

وی از مهمترین كشفیات در داخل ارگ را شامل تعدادی اتاق با ساختار پی سنگی و دیوارچینه ای نام برد كه ادامه ساختارهایی هستند كه درفصول قبل كشف شده بودند و اظافه كرد: بخش اعظم آن در حفاری های غیرمجاز تخریب شده است.

او از مهمترین یافته های دیگر باقیمانده در داخل ارگ را بعد از تخریبِ حفاری های غیرمجاز و ساخت و سازهای دوره های مختلف كه در آن صورت گرفته، ساختار آب رسانی شامل یك حوض هشت ضلعی و یك حوض چهار ضلعی با یك آبراهه آجری در داخل حیاط مركزی دانست و اضافه كرد: از دیگر یافته ها در زمینه صنعت، هنر و حرف به هنر سفالگری، شیشه گری، فلزكاری و گچبریمی توان اشاره نمود كه قطعه هایی ازآن دركاوش به دست آمده است.

نجفی با بیان این نكته كه فصل نهم این كاوش در دو بخش، داخل ارگ و شارستان انجام شد، اظهار داشت: كاوش در داخل ارگ با هدف شناخت و آگاهی از ساختار معماری داخل ارگ و فضاهای موجود درآن و همینطور فراهم كردن بستری برای حفاظت و مرمت اضطراری و تكمیلی در داخل ارگ بود.

او اضافه كرد: این كاوش درمحدوده شارستان هم با تاكید بر تپه منار باهدف مشخص كردن كاربری وتكمیل ساختار بنای احتمالاً مسجد- مدرسه كه بخش هایی از آن در فصول گذشته با جستجوهای باستان شناختی نمایان شده بود، انجام شد.

به گفته ی این مدیر پایگاه باستان شناسی، فصل نهم كاوش شهر تاریخی بلقیس اسفراین به سرپرستی احمد نیك گفتار و به مدت ۴۰روز انجام شد.






1397/06/11
14:45:55
5.0 / 5
1650
تگهای خبر: تاریخی , سفر , فضا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد