گزارش مهر از گردشگری در چهلمین سال انقلاب
چهل سال فراز و نشیب صنعت گردشگری در ایران
سفرگو: چهل سال پر فراز و نشیب از انقلاب اسلامی ایران می گذرد با این وجود ایران در تلاش بوده تا صنعت گردشگری رونق پیدا كند هر چند كه هنوز نتوانسته به نقطه مطلوب برسد اما اتفاقات مهم آن كم نبوده است.
به گزارش سفرگو به نقل از مهر، ۴۰ سال از انقلاب اسلامی ایران گذشته است انقلابی كه تغییرات اساسی را در كشور به وجود آورد یكی از این تغییرات در حوزه صنعت گردشگری بود صنعتی درآمدزا كه مسئولان و متولیان كشور تلاش می كنند آن را جایگزین صنعت نفت كنند چون كه در خیلی از كشورها صنعت گردشگری بیش از هر صنعت دیگری برای آن كشورها درآمدزاست هر چند كه ایران به واسطه اتفاقات مختلفی همچون تحریم ها، جنگ ایران و عراق، تلاش دشمن برای ناامن جلوه دادن كشورمان نزد مردم كشورهای دیگر و غیره نتوانسته به نقطه مطلوب برسد اما در همین چهل سال توانسته سفر را در سبد خانواده های ایرانی بگنجاند و امكانات و زیرساختهایی را فراهم آورد كه هر كسی امكان سفر را در داخل كشور ولو شهرهای نزدیك داشته باشد. می توان اظهار داشت كه در این چهل سال بیش از ۶۰۰ ماده قانون، آیین نامه، دستورالعمل و... در حوزه گردشگری هم تصویب شده و آنطور كه سعید اوحدی معاون سرمایه گذاری سابق سازمان میراث فرهنگی در سخنرانی های خود بیان می كرد ایران یكی از پیشرفته ترین قوانین را در حوزه سرمایه گذاری خارجی دارد. از جانب دیگر وی در سخنرانی های خود همواره بر این نكته تاكید داشت كه اگر گردشگری و سفر پیش از انقلاب تنها به عده خاصی از افراد جامعه تعلق داشت اما اكنون هر خانواده ای حداقل یك بار در سال به سفر می رود. برای رفاه حال مردم هم در سفرهایشان بیش از ۲۵۰ مجتمع خدماتی رفاهی بین راهی با عرضه كلیه خدمات متنوع تاسیس شده است و ۲۷۰ پارك جنگلی در سطح كشور تولید و بوستان های مختلف شهری هم تجهیز شده اند.
اگر تا چهل سال پیش مردم توان سفر به مشهد مقدس را هم نداشتند اما اكنون خیلی از ایرانیان چندین بار به مشهد رفته اند و سازمان میراث فرهنگی هم اعلام می كند كه تنها در سال ۹۶ بیش از ۹ میلیون نفر سفر كرده اند كه عمده آنها به قصد زیارت به حج و عتبات عالیات رفته اند. از جانب دیگر بیش از یك میلیون نفر هم از كشورهای همسایه به قصد زیارت به ایران آمده اند و گردشگران ورودی ایران را به ۵ میلیون نفر رسانده اند. آن هم در صورتیكه رسانه های بیگانه و معاند قصد تخریب چهره ایران و ناامن جلوه دادن ایران را دارند اما همچنان شاهدیم كه ایران میزبان گردشگران زیادی از سراسر دنیاست كه حتی حاضرند در مراسم عاشورا و تاسوعای شهرهای گردشگری ایران هم شركت كرده و آن را از نزدیك ببینند آنها بعد از خروج از ایران اذعان می كنند كه تمام آنچه كه از رسانه ها درباره ایران شنیده بودند، كذب محض بوده و ایران در امنیت به سر می برد و پیشرفت های زیادی داشته كه با تصورات آنها در تناقض بوده است. توجه به جاذبه هایی كه دیده نمی شدند تا پیش از انقلاب جاذبه های كوچك و متنوع گردشگری مانند خانه های تاریخی، بقاع متبركه، مقبره های پیامبران، دانشمندان و مجاهدان و علما، مدارس، مساجد، كلیساها، آتشكده ها، بازارها، برخی روستاها و برخی تپه های تاریخی، ارگ ها، برج ها، حمام ها، مناره های طبیعی (دودكش ها) و سازه ها، پل ها، دریاچه ها، جزایر و بنادر، كویرها، كال ها و كلوت ها (كوه های شنی) باغ ها، تالاب ها و مرداب ها، چشمه های آب گرم معدنی، قنات ها، آبشارها، غارها و تپه ها و دره ها، گردنه ها و... غالبا در ردیف اماكن گردشگری محسوب نمی شد بعد از انقلاب اسلامی با سرمایه گذاری ویژه روی آنها ۴۰۱ مورد از این نوع اماكن آماده سازی و برای بازدید به گردشگران داخلی و خارجی ارائه شد در واقع این جاذبه ها به مناطق گردشگری تبدیل شدند. بعد از انقلاب پا به پای جاذبه های گردشگری بین المللی اماكن ویژه ای مثل پیست های بین المللی اسكی، اتومبیل سواری، پاراگلایدر، پارك ژوراسیك، دریاچه ها و آبشارهای مصنوعی، برای نقاط غیربرخوردار همچون تهران، بازسازی و باغ های گیاه شناسی ملی، پرندگان، مینیاتوری افتتاح و خانه موزه ها و باغ موزه ها هم تولید شدند. پس از انقلاب بود كه سازمانی مستقل برای میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بوجود آمد كه زیر نظر رئیس جمهور فعالیت كند و به بیش از ۴۸۰۰ دفتر خدمات مسافرتی مجوز فعالیت دهد و خیلی از اختیارات در حوزه ورود و خروج توریست به بخش خصوصی فعال در این حوزه سپرده گردد. در اقدامی بی سابقه برای نخستین بار در تاریخ كشور پس از انقلاب، دوره مدیریت فنی دفاتر خدمات مسافرتی تاسیس شد و ۳۰ هزار نفر در این زمینه تربیت حرفه ای شدند. رشد ۴۰۰ درصدی هتل های ثبت شده در كشور و افزایش آن از ۲۹۱ مورد در سال ۵۷ به بیش از ۱۲۰۰ مورد بدون احتساب مهمانسراهای فراوان نهادها، پیشرفتی در زیر ساخت های گردشگری به حساب می آید. تعداد تخت هتل ها، مهمانپذیرها، هتل آپارتمان ها هم بدون احتساب سایر مراكز اقامتی تا سال ۱۳۹۷ به بیشتر از ۴۰۰ هزار تخت افزایش یافته است.
پیش از انقلاب تنها مركز آموزش در رابطه با گردشگری در كشور، هنرستان ایرانگردی و هتلداری بود بعد از انقلاب با تحولی شگرف علاوه بر تاسیس دانشكده گردشگری بیش از ۱۰۰ گروه علمی در دانشگاه ها و مراكز آموزش عالی مختلف كشور در این محور رونق زیادی به ارتقا كیفی این صنعت داده اند. از بعد انقلاب دانشگاههای ایران به حوزه علم گردشگری پرداخته اند به گونه ای كه ۳۰۰ عضو هیات علمی و صدها مدرس رشته گردشگری در كشور تربیت شده اند و شرایط تحصیل بیش از ۲۰ هزار نفر در مقاطع كاردانی، كارشناسی، كارشناسی ارشد و دكتری در گردشگری با ۷۷ فارغ التحصیل و دانشجوی مقطع دكتری فراهم گشته است كه از این میان ۵ نفر از آنها در مقطع دكترا فارغ التحصیل شده اند و برای بیش از ۱۰۰ هزار نفر در دانشگاهها آژانسها و... شغل بوجود آمده است. اگر تا پیش از انقلاب صنعت گردشگری ایران تنها ۴۰ راهنمای گردشگری داشت اما اكنون این صنعت دارای ۷ هزار راهنمای دارای مجوز است كه به گردشگران داخلی و خارجی راهنمای سفر می دهند. این موفقیت در سایه تولید مراكز علمی گردشگری بوجود آمده است مراكزی كه ۵ هزار و ۳۰۰ نفر را هم برای مدیریت هتلها آموزش داده است. ایران در صنعت گردشگری آنقدر پیشرفت داشته كه توانسته برای نخستین بار در سال ۱۳۹۲ بعنوان نایب رئیس مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری برگزیده شود و تا سال ۲۰۱۷ (از سال ۲۰۱۴) در عضویت شورای اجرایی و كمیته بررسی عضویت اعضای وابسته این سازمان بماند. ورود گردشگران سلامت به ایران در حوزه گردشگری سلامت هم ایران پیشرفت های زیادی داشته است اگر تا پیش از این ایران پر بود از دكترهای فلیپینی و هندی اما اكنون نه تنها در حوزه پزشكی، ایرانی ها سرآمد شده اند بلكه از كشورهای دیگر هم برای درمان به ایران سفر می كنند و امروزه بیش از ۲۰۰ هزار توریست سلامت سالانه از سراسر دنیا جهت درمان به ایران می آیند.
برگزیده شدن شهر تبریز بعنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام در سال ۲۰۱۸ برگزیده شدن شهر همدان بعنوان پایتخت گردشگری آسیا در سال ۲۰۱۸ معرفی شدن مشهد بعنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال ۲۰۱۷ و معرفی شدن اصفهان بعنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال ۲۰۰۶ تنها گوشه ای از توجهات جهانی به گردشگری شهرهای ایران است. اینها تنها گوشه ای از فعالیت های ایران بعد از انقلاب در صنعت گردشگری می باشد و خیلی از اتفاقات خارج از شمارش است مانند حضور ایران در نمایشگاههای خارجی و تلاش همه متولیان برای زدودن چهره ایران هراسی و امن جلوه دادن ایران اسلامی برای گردشگران خارجی كه تا كنون تنها به اخبار رسانه های معاند چشم دوخته اند. این اقدامات در شرایطی انجام می گردد كه هنوز هم عده ای در داخل و خارج از كشور می خواهند تصویری نادرست از ایران و پیشرفت هایش به جهانیان نشان دهند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب